Slagterimistanker om svinepest eller mund- og klovesyge

Siden er rettet mod slagterivirksomheder. Den kan f.eks. anvendes, når slagteriet forbereder sig på slagterimistanker, men er ikke en udtømmende liste over, hvad der kan foregå ved mistanker.

Ved slagterimistanker om svinepest eller mund- og klovesyge sættes en række handlinger i gang, både på slagteriet og i den besætning, det/de mistænkte dyr kommer fra – både for at afklare mistanken og for at sikre, at en eventuel smitte ikke spredes, mens mistanken afklares. Ved hver mistanke foretages en individuel/konkret vurdering af mistanken/situationen, og Fødevarestyrelsen kan derfor håndtere mistanker forskelligt.

Mistanken afklares

Dyr fra den mistænkte besætning isoleres. Veterinærenheden udtager mistankeprøver til undersøgelse både i leverandørbesætningen og af det/de mistænkte dyr på slagteriet.

Portene lukkes

Slagteriet får pålagt et offentligt tilsyn, bl.a. med krav om, at portene lukkes. Findes der ikke fysiske porte, skal slagteriet afspærre indgangene effektivt på anden vis – afspærringen skal være svær/umulig at flytte.

Møde

Fødevarestyrelsen (Kødkontrollen) vil ofte aftale et møde med slagteriet, hvor der vil blive aftalt kontaktperson hos slagteriet, og hos Kødkontrollen. Desuden afklares, hvordan mistanken håndteres på virksomheden, og om slagteriet ønsker genåbning af portene, hvis der er mulighed for det.

Hvis mistanken opstår udenfor Veterinærenhedernes og -vagtens åbningstider

Veterinærenhederne og -vagten har åbent man-fredag kl. 8:30-20:00, og i weekenden kl. 10-20. Opstår en mistanke udenfor åbningstiden, bliver slagteriet pålagt et offentligt tilsyn og skal holde portene lukkede. Der tilføres ikke flere dyr til slagteriet. Herefter slagtes op til beslag på virksomheden, og Fødevarestyrelsen tilbageholder de mistænkte dyr til udtagning af mistankeprøver. Mistanken håndteres i Veterinærvagtens åbningstid.

Beredskab ved slagterimistanker

Virksomheden bør:

  • Lukning af port: Sørge for lukning af port, ved behov opstilles vagt
  • Tage stilling til:
    • Produkter fra før mistankens opståen: Hvilke prøver og produkter (herunder biprodukter, blod, affald osv.), der er produceret før mistankens opståen og som slagteriet ønsker at fraføre
    • Tilbageholdt materiale: Håndtering af alt andet materiale, som er tilbageholdt (slagtekroppe, affald, blod, vasketøj osv.)
  • Andre dyr under mistanke: Undersøge, om der tidligere på dagen er leveret dyr fra mistankebesætningen eller, om der er flere dyr på vej herfra. Dette gælder også andre besætninger med kontakt til den mistænkte
  • Transporter på vej til slagteriet: Sørge for afbestilling af dyr/ omdirigering af biler med dyr fra andre besætninger
  • Tilbagekald: Tilbagekalde alle biler (og chauffører) som har været på slagteriet under mistankens opståen og som allerede har forladt slagteriet
  • Udstyr til rengøring og desinfektion: Sørge for udstyr til rengøring og desinfektion af vaskeplads, rampe, stald, slagtegang, transportmidler m.v. OBS på egnet desinfektionsmiddel
  • Personer, som ønsker at forlade slagteriet i mistankeperioden:
    • Informere alt personale, chauffører og andre, som ønsker at forlade slagteriet i mistankeperioden (og kræve tøjskifte og bad for relevante)
    • Opsætte fodbade ved udgangen (og evt. vagt, der sørger for, at ingen går udenom)

 

Lovgivning

Du kan få mere at vide om bl.a. Dyresundhedsloven (AHL) og Kontrolforordningen:

Gå til Lovstof om dyresygdomme.