Information til hobbyholdsejere

Tre råd til at undgå fugleinfluenza i hønsegården: 1. Hold dine høns under tag eller overdækning. 2. Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården. 3. Giv dine høns foder under tag.

Læs her, hvordan du bedst sikrer dit hobbyhold af høns mod smitte med fugleinfluenza

Fjerkr​æ og fugle i fangenskab skal beskyttes mod kontakt til vilde fugle 

Som udgangspunkt skal alt fjerkræ og fugle i fangenskab holdes indelukket eller i indhegning med overdækning. Det betyder, at hvis du normalt har fjerkræ eller fugle i fangenskab til at gå frit rundt på din grund, så skal de nu lukkes ind i en indhegning uden mulighed for at slippe ud. Der er dog enkelte undtagelser. Læs mere om dem nederst på siden.

Størrelsen på din hønsegård har betydning

Hvis din indhegning er større end 40 m2, så skal den overdækkes med net eller mågetråd for at forhindre vilde fugle i at få adgang. Du kan også vælge at lukke fjerkræet eller dine fugle i fangenskab helt ind eller etablere fast tag over indhegningen. Det er de sikreste metoder, hvis du vil undgå, at dit fjerkræ eller fugle i fangenskab kommer i kontakt med vilde fugle.

Hvis din indhegning er 40 m2 eller mindre, så er der ingen obligatoriske krav til overdækning, men Fødevarestyrelsen anbefaler alligevel, at man sikrer sig med en form for overdækning.

Træer og større tætte buske kan erstatte kravet om overdækning for det areal af indhegningen, som trækronen og busken dækker. Det øvrige areal i indhegningen er fortsat omfattet af kravet om overdækning.
Figuren herunder gælder også for fugle i fangenskab med mindre de opfylder undtagelsesbetingelserne. Læs mere nederst på siden.

Undtagelsesmuligheder fra krav om indhegning

 
Ande- og gåsebesætninger, herunder gråandehold, er undtaget fra kravet om indelukning/overdækning, når udearealet ikke overstiger 4,5 m²/and eller 15 m²/gås, og der etableres andre former for forebyggende foranstaltninger til beskyttelse mod vildfugle. Disse foranstaltninger skal til enhver tid sikre, at vildfugle ikke lander i indhegningen.

Der skal være tale om aktive lovlige skræmmemidler, fx brug af mekaniske fugleskræmsler, blinkende/roterende lys, lydkanoner, jagtregulering, skræmmeskud mv. Midlerne skal benyttes med passende intervaller, der sikrer, at vilde fugle kontinuerligt skræmmes bort. 

Det er ejers ansvar, at midlerne er virksomme og lovlige. 

 
 

Hvis du har fugle, som går under betegnelsen "fugle i fangenskab", så gælder kravet om overdækning og indelukning ikke, hvis du opfylder alle tre punkter nedenfor:

  1. du har færre end 100 fugle i fangenskab og
  2. produkter fra fuglene anvendes udelukkende i din egen husholdning, og
  3. der er ingen kontakt mellem dine fugle i fangenskab til fjerkræ eller besætninger med fjerkræ - hverken direkte eller indirekte. 

Kravet i punkt 3. betyder, at hvis man for eksempel arbejder på en fjerkræbesætning og samtidig har egne "fugle i fangenskab" derhjemme, så er man ikke undtaget for indeluknings- og overdækningskravet. Uanset om man opfylder de 2 øvrige krav for undtagelsen. Baggrunden for dette er hensynet til at opretholde tilstrækkelig beskyttelse af fjerkræet mod smitte med fugleinfluenza.

 Kapflyvning og motionsflyvning med duer er tilladt, såfremt duerne ikke flyver gennem restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen i forbindelse med et udbrud af fugleinfluenza.
 
Jagt med falke og motionsflyvning med rovfugle er tilladt, såfremt jagten og motionsflyvning ikke foregår i restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen i forbindelse med et udbrud af fugleinfluenza.
 
 

Det er som udgangspunkt ikke tilladt at arrangere sammenbringninger af hverken fjerkræ eller ​fugle i fangenskab. Sammenbringninger er for eksempel udstillinger, skuer, konkurrencer mv.

Fødevarestyrelsen kan dog give tilladelse til afholdelse af sammenbringninger af fugle i fangenskab under visse betingelser. Du skal sende en ansøgning til Fødevarestyrelsen på email@fvst.dk:

  • Fuglene, der deltager, udelukkende stammer fra virksomheder, som holder fugle i fangenskab, med færre end 100 fugle, og
  • at fuglene udelukkende stammer fra virksomheder, der ikke holder fjerkræ, og
  • at sammenbringningerne ikke afholdes inden for restriktionszoner oprettet af Fødevarestyrelsen som følge af udbrud af højpatogen aviær influenza.

Bemærk, at alle betingelserne skal være opfyldte. ​

Æg og fugleinfuenza 

Der er ingen risiko ved at spise æg fra raske høns. Man skal dog​​ altid håndtere æg med omtanke pga. risikoen for forekomst af fx salmonella.

Fugleinfluenzaen har ikke givet anledning til at ændre de råd, som Fødevarestyrelsen allerede giver om æg.