Gult kort

Hvis antibiotikaforbruget i en svinebesætning er for højt, giver Fødevarestyrelsen besætningsejeren (dig) et gult kort, hvilket har nogle konsekvenser:

Hvad sker der, når jeg har fået gult kort?

  • Du får et påbud om, at du skal nedbringe antibiotikaforbruget til under den eller de overskredne grænseværdier (der opkræves et gebyr for påbuddet). Find information om grænseværdier her.
  • Du får forbud mod opbevaring og anvendelse af antibiotika (i ni måneder efter, at du har fået gult kort, har du som ansvarlig for besætningen forbud mod at opbevare eller anvende antibiotika-holdige lægemidler i besætningen, hvis det pågældende lægemiddel er genordineret mere end én gang og er bestemt til opblanding i foder eller vand).
  • Din besætnings rådgivningskategori ændres til "skærpet" rådgivning
  • Du kan få et uanmeldt besøg fra Fødevarestyrelsen (i ni måneder efter, at du har fået et gult kort, vil Fødevarestyrelsen kunne aflægge et eller flere uanmeldte kontrolbesøg. Der opkræves gebyr for kontrolbesøg).

Når du har nedsat dit antibiotikaforbrug

Som nævnt ovenfor har du ni måneder til at reducere dit antibiotikaforbrug til under grænseværdien. Herefter gælder følgende:

  • Dine påbud ophører (​er du lykkedes med at nedsætte dit forbrug af antibiotika (tilstrækkeligt), ophæves dit gule kort. Ligeledes ophører påbuddet omkring opbevaring og anvendelse af antibiotikaholdige lægemidler).
  • Du kommer i en overvågningsgruppe (når dit gule kort er ophævet, kommer du i en overvågningsgruppe i 12 måneder. Det betyder, at du overgår til en gruppe af besætninger, der overvåges af Fødevarestyrelsen).
  • Hvis du holder dig under grænseværdien (hvis du i de 12 måneder, du er i overvågningsgruppen, holder dit antibiotikaforbrug under grænseværdien, vil du herefter overgå til gruppen af normale besætninger).