Godkendelse af virksomheder med landdyr eller rugeæg

I dyresundhedsloven er der krav om, at en række virksomheder med landdyr eller rugeæg med særlige aktiviteter skal godkendes.

I Danmark er det Fødevarestyrelsen, som godkender disse virksomheder. Virksomheden må ikke starte deres aktiviteter, før de har modtaget en godkendelse fra Fødevarestyrelsen.

For at få virksomheden godkendt, skal operatøren af virksomheden sende en ansøgning til Fødevarestyrelsen via styrelsens kontaktformular. Der er en række indretnings- og driftsmæssige krav, der skal være opfyldt for at blive og fortsat være godkendt.

Gå til kontaktformular

Virksomheder, der havde en godkendelse før dyresundhedsloven trådte i kraft 21. april 2021, skal ikke nødvendigvis godkendes på ny. Hvis virksomheden tidligere har været godkendt efter dyresundhedsmæssige krav svarende til dyresundhedsloven, betragtes den som godkendt efter reglerne i dyresundhedsloven. Virksomheden skal derfor ikke søge om at blive godkendt på ny, men skal leve op til de betingelser, som fremgår af dyresundhedsloven, og vil fremadrettet blive kontrolleret efter disse regler.

Fødevarestyrelsen  fører register over godkendte virksomheder.

Operatøren af en godkendt virksomhed skal føre fortegnelser vedrørende sin virksomhed og de dyr, der holdes på virksomheden. Det fremgår helt generelt af artikel 102 i forordning 2016/429.

Desuden er der nogle helt generelle krav til operatører af blandt andet godkendte virksomheder, som også skal følges. Det drejer sig blandt andet om artikel 10 og 11 i forordning 2016/429. 

Krav til godkendte virksomheder

Dyresundhedsloven opstiller en række krav, der gælder for alle godkendte virksomheder:

  • Føring af fortegnelser. Operatøren af en godkendt virksomhed skal føre fortegnelser vedrørende sin virksomhed og de dyr, der holdes på virksomheden. Det fremgår helt generelt af artikel 102 i forordning 2016/429.
  • Ansvar for dyresundheds- og biosikringsforanstaltninger. Læs mere i artikel 10 i forordning 2016/429. 
  • Viden om dyresundhed. Læs mere i artikel 11 i forordning 2016/429.

Virksomhedstyper

Herunder følger en kort beskrivelse af de forskellige virksomhedstyper, samt en henvisning til hvor kravet om, at virksomheden skal være godkendt, findes i dyresundhedsloven.

Foruden de generelle krav til godkendelse mv. i forordning 2016/429, som er nævnt herover, nævnes der under hver virksomhedstype de specifikke krav til den pågældende virksomhedstype.

Der er link til Dyresundhedsloven nederst på denne side.

Fødevarestyrelsen administrerer reglerne vedrørende zoologiske haver. Reglerne angår veterinær godkendelse, som omfatter regler om dyresundhed, dyrevelfærd og smittebeskyttelse.

Læs mere om reglerne for zoologiske haver

Rugerier, hvorfra rugeæg og fjerkræ flyttes til andre medlemsstater, skal være godkendt.

I dyresundhedsloven findes der, ud over de generelle krav nævnt oven for, følgende specifikke krav til denne virksomhedstype, hvorfra dyrene flyttes til andre medlemsstater:

Artikel. 7, 21, 22, 25, 33 og 80 i forordning 2019/2035.

Godkendte rugerier skal sikre, at de overholder kravene til sygdomsovervågning, som beskrevet i Bilag 2, Del II i forordning 2019/2035.

Læs vores vejledning til kravene i bilag 2 i Vejledning om sygdomsovervågning i godkendte fjerkrævirksomheder og godkendte rugerier.

De rugerier, hvorfra rugeæg og fjerkræ flyttes til andre medlemsstater, som før 21. april 2021 er godkendt efter bekendtgørelse nr. 1450 af 15/12/2009 om fjerkræproduktion og omsætning af fjerkræ, betragtes som godkendt efter kravene i dyresundhedsloven under forudsætning af, at de følger relevante krav i dyresundhedsloven til denne type virksomhed.

Rugerier, som ikke flytter rugeæg eller fjerkræ til andre medlemsstater, skal ikke være godkendte. De skal i stedet leve op til kravene for registrerede virksomheder.

Bekendtgørelse nr. 1450/2009 finder ikke længere anvendelse.

Denne virksomhedstype svarer til det, der tidligere blev kaldt for samlesteder. 

Med hovdyr menes kvæg, svin, får, geder og dyr af hestefamilien.

I dyresundhedsloven findes der, ud over de generelle krav nævnt ovenfor, følgende specifikke krav til denne virksomhedstype, hvorfra dyrene flyttes til andre medlemsstater:

Artikel 5, 21, 22 og 35 i forordning 2019/2035.

De sammenbringningsvirksomheder, hvorfra de sammenbragte dyr flyttes til andre medlemsstater, og som før 21. april 2021 er godkendt efter bekendtgørelse nr. 754 af 22/07/2019 om dyresundhedsmæssige krav til samlesteder og handelsbesætninger, betragtes som godkendt efter kravene i dyresundhedsloven under forudsætning af, at de følger relevante krav i dyresundhedsloven til denne type virksomhed.

Bekendtgørelsen finder ikke længere anvendelse.

Virksomheder, der beskæftiger sig med sammenbringning, men som ikke flytter dyr til eller modtager dyr fra andre medlemsstater, skal ikke være godkendte. De skal i stedet leve op til kravene for registrerede virksomheder.