Når du skal identificere de farer, der kan være forbundet med dine foderaktiviteter i din fodervirksomhed, skal det ske ud fra en risikoanalyse. Du skal derfor lave en risikoanalyse, før du går i gang med dine foderaktiviteter. En risikoanalyse er en gennemgang af, hvilke farer og risici, der kan opstå i forbindelse med dine foderaktiviteter.
Risikoanalysen skal dække alle dine procestrin fra start til slut. Et procestrin kan f.eks. være varemodtagelse, håndtering, opbevaring, pakning og evt. transport. I forarbejdnings-/produktionsleddet vil der typisk være flere procestrin. Der kan f.eks. være risiko for uønsket vækst i foderet, hvis det ikke opbevares hensigtsmæssigt.
Kategorier af relevante farer
Der er tre kategorier af risikofaktorer, som skal indgå i risikoanalysen, da disse farer kan have stor betydning for fodersikkerheden. Det drejer sig om:
- Mikrobiologiske farer. Sygdomsfremkaldende bakterier, mug og skimmel, vira samt giftstoffer fra bakterier og fra mug. Salmonella er en alment kendt uønsket bakterie, som for visse serotyper er farlige. Som eksempel på giftstoffer/mykotoksiner kan nævnes dem, der dannes af skimmelsvampe inden for slægterne Aspergillus, Penicillium og Fusarium. Produkter af animalsk oprindelse kan i de værste tilfælde overføre dyresygdomme, som eksempelvis afrikansk svinepest og kogalskab.
- Kemiske farer. Tungmetaller, naturligt forekommende giftstoffer i foderet, sprøjtegifte, miljøforureninger, stoffer dannet under produktionen f.eks. ved forarbejdning eller tørring, veterinære lægemidler og visse fodertilsætningsstoffer i for høje koncentrationer, der kan medføre forgiftning, eller i for lave koncentrationer, der kan medføre resistens samt desinfektionsmidler. Fødevarer, som er sikre for mennesker, kan indeholde kemiske stoffer, som er skadelige for visse dyregrupper. I fodersammenhæng anvendes f.eks. restprodukter fra konfektureindustrien i stort omfang. Stoffet theobromin i chokolade er ikke skadeligt for grise, men kan være til fare for f.eks. hunde, fordi de nedbryder stoffet langsomt.
- Fysiske farer. Fremmedlegemer som kan være sten, glasskår, metal-, plast- og emballagestumper.