Sådan håndterer fødevarevirksomheder tidligere fødevarer, køkken- og madaffald

Tidligere fødevarer, køkken- og madaffald kan være omfattet af reglerne for animalske biprodukter. Læs om kravene til virksomhederne samt håndtering og anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder her.

Kort definition af ABP...

Affaldsfødevarer fra restauranter, cateringvirksomheder og køkkener er under visse betingelser omfattet af lovgivningen for animalske biprodukter. Lovgivningen gælder for:

  • Tidligere fødevarer: Fødevarer af animalsk oprindelse produceret til humant konsum som ikke er blevet spist. Fx overskydende produktion, kasserede produkter og mad tæt på udløbsdato. 
  • Køkken- og madaffald: Alle affaldsfødevarer fra virksomheder og private køkkener (herunder brugt madolie), der ikke bruges til konsum.
  • Restprodukter: Materialer tilovers efter forarbejdning af råvarer i industrielle processer. Fx skræl, stængler og knogler, som ikke er beregnet til humant konsum.
  • Frugt og grønt fra private haver: Fx frugt og grønt, græsafklip og smågrene.

Krav til virksomheder

Virksomheder, der håndterer, anvender eller sælger animalske produkter som en del af deres daglige drift, bør være yderst opmærksomme på de specifikke regler og retningslinjer, der gælder for håndtering af ABP.

Det er nøje reguleret, hvordan ABP, herunder tidligere fødevarer, køkken- og madaffald og restprodukter skal indsamles, håndteres, anvendes eller bortskaffes. Dette skyldes, at ABP kan udgøre en potentiel risiko for både menneskers og dyrs sundhed. Animalske biprodukter skal derfor håndteres i overensstemmelse med de relevante regler i forordningen for animalske biprodukter og gennemførselsforordningen.

Fødevarevirksomheder skal have en særligt godkendelse/registrering, hvis de håndterer animalske biprodukter. Det gælder både, hvis de frembringer, opbevarer og anvender animalske biprodukter.

Eksempelvis:

  • Et mejeri, der ønsker at fremstille fodermidler
  • En fødevarevirksomhed, der ønsker at modtage animalske biprodukter fra andre fødevarevirksomheder, herunder fødevarelagre, der ønsker at modtage produkterne (f.eks. fødevarer hvor datoen er overskredet) fra andre fødevarelagre.
  • Et slagteri, der ønsker at fremstille minkfoder eller råt foder til selskabsdyr.

Bliv registreret til at håndtere animalske biprodukter her

Fødevarevirksomheder, der frembringer animalske biprodukter og opbevarer dette indtil afsendelse, skal altid opfylde kravene i forordningerne om animalske biprodukter.

 

Krav om kategorisering

Fødevarevirksomheder, der frembringer animalske biprodukter, skal som første led i håndteringen kategorisere produkterne. De inddeles i tre kategorier, kategori 1, 2 eller 3, afhængig af hvilken risiko de udgør.

For kategori 3-materiale, der skal anvendes til fremstilling af foder, skal virksomheden desuden afklare hvilken type animalsk biprodukt, det drejer sig om, da dette er vigtigt for, om materialet må anvendes til foder.

Krav om indsamling, identifikation og mærkning

Identifikation af ABP omfatter kategorisering og mærkning.

Efter ABP er blevet kategoriseret, skal fødevarevirksomheden sikre at ABP mærkes, så det er identificerbart som kategori 1, 2 eller 3 materiale under indsamling og opbevaring i fødevarevirksomheden og at ABP hele tiden holdes adskilt fra andre produkter.

Formålet med dette er at undgå sammenblanding af ABP med andre produkter i fødevarevirksomheden fra det tidspunkt, hvor ABP frembringes i fødevarevirksomheden, under indsamling og opbevaring i fødevarevirksomheden, og efterfølgende under transporten til den ABP-virksomhed, der modtager dette ABP.

Krav om anvendelse og bortskaffelse

ABP skal anvendes eller bortskaffes efter reglerne i forordningen om animalske biprodukter (1069/2009). De mulige anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder afhænger af hvilken kategori og type af ABP der er tale om.

ABP må kun leveres til modtagere, der er godkendt eller registreret til at modtage det pågældende ABP, f.eks. forarbejdningsanlæg, biogasanlæg og anlæg til fremstilling af foder til selskabsdyr. Endvidere kan ABP leveres til et miljøgodkendt affaldsforbrændingsanlæg. Derimod kan forhandlere og transportører ikke være modtagere af ABP, selv om de er registreret efter forordningen om animalske biprodukter.

Krav om sporbarhed

Ved afsendelse af ABP, skal fødevarevirksomheden sikre sig, at kravene til sporbarhed er opfyldt.

Forsendelser af ABP skal ledsages af et korrekt udfyldt handelsdokument, som afsendervirksomheden skal beholde en kopi af.

Desuden skal fødevarevirksomheden føre fortegnelser over alle afsendte forsendelser af ABP.

Når tidligere fødevarer leveres direkte til et affaldsforbrændingsanlæg, kan afsendervirksomheden undlade at benytte handelsdokumenter og fortegnelser, såfremt det på anden vis dokumenteres at forbrændingsanlægget har modtaget ABP.

Sådan håndteres og anvendes produkterne

Tidligere fødevarer er fødevarer af animalsk oprindelse (eller med animalsk indhold), som ikke skal anvendes til konsum. Det kan være af kommercielle grunde eller på grund af fremstillingsvanskeligheder, mangler ved emballagen eller andre fejl, der ikke indebærer en risiko for mennesker og dyr.

Tidligere fødevarer kategoriseres som kategori 3-materiale og kan anvendes som sådan.

Læs mere om​ kategori 3-materiale her

Indsamling og transport

Indsamling og transport af tidligere fødevarer skal ske i henhold til bilag VIII i gennemførelsesforordningen.

Anvendelse og bortskaffelse

Visse typer af tidligere fødevarer kan bruges som foder til opdrættede dyr.

Læs mere om brug af tidligere fødevarer som foder

De tidligere fødevarer kan derudover anvendes og bortskaffes i henhold til artikel 14 i forordningen om animalske biprodukter.

Dokumentation

Hvis de tidligere fødevarer sendes til forbrænding på et godkendt forbrændingsanlæg via dagrenovationen, vil der ikke være krav om handelsdokumenter.

Køkken- og madaffald er alle affaldsfødevarer, herunder brugt madolie, med oprindelse i restauranter, cateringvirksomheder og køkkener, herunder centralkøk​kener og husholdningskøkkener. Det betyder, at fødevarer, der ikke bruges til konsum, fra både restaurantkøkkener og privates køkkener er k​økken- og madaffald.​

Køkken- og madaffald, der stammer fra transportmidler i international fart, er kategoriseret som kategori 1-materiale og skal bortskaffes som sådan.

Læs mere om​ kategori 1-materiale her

Anvendelse og bortskaffelse

Der er følgende anvendelses- og bortskaffelsesmuligheder for køkken- og madaffald:

  • Bortskaffelse med dagrenovation med efterfølgende forbrænding.
  • Anvendelse i biogasanlæg eller komposteringsanlæg.
  • Forarbejdning i forarbejdn​​ingsanlæg, hvor det efterfølgende f.eks. kan anvendes til fremstilling af biodiesel eller organiske gødningsstoffer og jordforbedringsmidler.

Køkken- og madaffald må kun bruges som foder til pelsdyr.

Læs mere om brug af køkken- og madaffald som foder

Dokumentation

For køkken- og madaffald, som ikke er omfattet af forordningen om animalske biprodukter, stilles der ikke krav om handelsdokumenter og fortegnelser efter forordningen. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, at virksomheder skal kunne dokumentere, hvad de gør med deres køkken- og madaffald.

Særligt om brugt mad- og fritureolie

Olien kan bruges som brændstof. Direkte anvendelse af br​​ugt fritureolie som brændstof er ikke omfattet af forordningen om animalske biprodukter og gennemførelsesforordningen. Men vær opmærksom på, at fremstilling af biodiesel i henhold til gennemførelsesforordningen, bilag IV, kapitel IV, afsnit 2 D,​ er omfattet af forordningens og gennemførelsesforordningens bestemmelser.

Miljølovgivningen

Brugt madolie er omfattet af miljølovgivningen; derfor skal man kontakte kommunen, inden man begynder fremstilling af brændstof.

Restprodukter er de materialer, der bliver til overs efter forarbejdning af råvarer i industrielle processer. Restprodukter kan være skræl, stængler, knogler og lignende, som ikke er beregnet til humant konsum, men stadig er sikre og næringsrige for dyr.

Vær opmærksom på, at der er forskel på restprodukter med animalsk indhold og vegetabilske restprodukter.

Anvendelse og bortskaffelse

Vegetabilske restprodukter kan bruges som foder til dyr. De vegetabilske restprodukter skal gennem hele fødevareproduktionsprocessen være holdt adskilt fra animalske produkter for at kunne leveres til foder.​​​

Læs mere om brug af vegetabilske restprodukter som foder

Frugt og grøntsager fra egen avl og andre vegetabilske rester fra haven, f.eks. græsafklip og smågrene, må godt gives til dyrene.​​​