Hestepas

Alle heste skal have hestepas. Passet er din hests dokumentation.

Alle heste, der opholder sig permanent i Danmark, skal være chipmærket og have et identifikationsdokument (hestepas). Et gyldigt hestepas indeholder integrerede medicinsider og er gyldigt i hele hestens levetid. Hestene skal være identificerede og registreret i CHR (det Centrale Husdyrbrugsregister). Reglerne gælder for alle dyr af hestefamilien, det vil sige heste, æsler og zebraer samt krydsninger heraf.

Information om hestepas

Identificering

Hesten skal være identificeret, inden den forlader fødselsbedriften permanent, og senest når den er 12 måneder gammel. Hestens ejer er ansvarlig for, at hesten er identificeret og har fået et pas.

Heste, der skal udføres til et andet land, skal være identificeret, før de må udføres. I særlige tilfælde kan føl, der er chipmærkede, følge moderen til et andet land, læs nærmere i Kommisionens Gennemførslesforordning (EU) 2021/963, art. 11, stk. 3, litra b.

Heste, der identificeres for sent, bliver automatisk udelukket fra slagtning til konsum i passet, hvilket betyder at hesten aldrig kan slagtes.

Ansøgning og udstedelse

Ansøgning om hestepas skal være det pasudstedende organ i hænde senest 10 måneder efter føllets fødsel. Hvis du overskrider fristen for identificering, udelukkes din hest fra konsum for bestandigt.

Heste, der kan optages i en avlsorganisation eller en forening for konkurrence- eller væddeløbsheste, de såkaldte registrerede heste, kan få passet udstedt i Danmark eller i et andet EU-land. 

Se en oversigt over godkendte udstedende organer i EU​ 

Hvis passet udstedes i et andet EU-land, skal det udstedende organ sende passet direkte til SEGES Heste, der skal registrere hesten i den danske hestedatabase og udlevere passet. Det er Kun SEGES Heste der må udlevere hestepas til heste født i Danmark, hvis passet er udstedt i et andet EU-land.

SEGES, Heste udsteder og udleverer standardpas til de ikke-registrerede heste, der også omfatter æsler, zebraer og krydsninger heraf, på vegne af Fødevarestyrelsen. Alle ikke-registrede heste, der fødes i Danmark, skal have pas, der er udstedt af SEGES, Heste.

Læs om hestepas hos SEGES, H​este​

Hvis hesten ikke har et pas

Hvis hesten ikke er mærket, registreret og har et pas, får du som udgangspunkt en indskærpelse. En indskærpelse medfører en gebyrbelagt opfølgende kontrol, der koster cirka 2.000 kr.

I grove tilfælde eller ved gentagne overtrædelser vil forholdet blive politianmeldt.

Passet følger hesten

Hestepasset skal altid følge hesten. Brugeren af hesten skal altid kunne fremvise hestepasset umiddelbart, uanset om hesten er opstaldet, ude at ride, græsser eller er under transport. Det betyder ikke, at du skal have passet med på en ridetur, når du er ude at køre med hestevogn eller hvis du føre hesten en tur i nærheden af det sted, hvor hesten er opstaldet. Men passet skal kunne fremvises umiddelbart på opstaldningsstedet. Det er ikke nok at havde en kopi af passet med dig eller på opstaldningsstedet.

Medicinsider

Alle hestepas skal have medicinsider integreret i passet. Løse medicinsider er ikke lovlige. Medicinsiderne finder du i afsnit IX i pas, der er udstedt før 1. januar 2016. I pas, der er udstedt efter 1. januar 2016, findes medicinsiderne i afsnit II.

Lægemidler og dyrlæge

Behandling med visse lægemidler kræver fremvisning af hestepas til dyrlægen. Din dyrlæge må ikke behandle med visse lægemidler, der betyder udelukkelse fra konsum permanent eller for en periode af 6 måneder, uden at have set i passet først. Hvis behandling med disse lægemidler er påkrævet, skal hesten udelukkes fra konsum forud for behandling, ved at dyrlægen udfylder medicinsiderne i passet.

Dyrlægen kan ikke nægte at behandle en hest uden hestepas, men hvis passet ikke kan fremvises, er der visse lægemidler, som din dyrlæge ikke må anvende.

Læs mere om lægemidler til heste på siden om mærkning af heste

Indberetning af ændringer

Du skal indberette alle ændringer, der angår:

  • Konsumstatus 
  • Ejerforhold
  • Ændringer i identifikationsmiddel

Ændringerne skal indberettes ved, at hestepasset indsendes til det relevante organ med delegerede opgaver (SEGES Heste, Dansk Galop, Dansk Travsports Centralforbund eller Dansk Islandshesteforening).

Frister for indberetning:

  • Der er frist på 48 timer for indberetning af ændring i konsumstatus, som følge af behandling med lægemidler, der betyder udelukkelse fra konsum.
  • Der er frist på 7 dage for indberetning af ændringer i hestens identifikationsmiddel.
  • Der er frist på 14 dage, når hesten dør ved andet end slagtning, det vil sige bliver aflivet eller forsvinder, for indsendelse af pas og ejercertifikat eller registreringsbevis til SEGES Heste.

 Din hest dør eller forsvinder

SEGES Heste skal have besked om, at hesten er død eller forsvundet. Du skal inden 14 dage sende pas og ejerbevis/registreringsbevis til det udstedende organ, der oprindeligt har udstedt passet, eller til det udstedende organ, der har opdateret passet og som er registreret i passets afsnit 1, del C.

Hvis din hest er slagtet, skal du ikke gøre noget. Slagteriet sender passet til SEGES Heste, der returnerer passet til det udstedende organ, der oprindeligt har udstedt passet.

Hvis du kontakter det udstedende organ, efter du har afleverede passet, kan du få det annullerede pas igen, når hesten er registreret som død i databasen.

 

Transport af heste

Hestens originale pas skal altid medbringes, når hesten transporteres. De eneste undtagelser for at medbringe passet under transport er:

  • Ikke-fravænnede føl, der ledsager moderen eller amme-hoppen
  • Heste, der deltager i træning eller konkurrence mv. og i den forbindelse er nødt til at forlade området for træningen eller konkurrencen mv.
  • Heste, der flyttes eller transporteres i en nødsituation.

Disse undtagelser gælder dog kun ved nationale flytninger. Hvis der er tale om ind- eller udførsel til eller fra Danmark, skal hesten altid være ledsaget af et gyldigt hestepas, uanset deres alder.

Transport og rejse, når pas er til opdatering

Transport indlands

Hvis passet er sendt til opdatering kan heste flyttes eller transporteres indenlands uden pas. Dette kan ske under forudsætning af, ​at hesten er ledsaget af en kvittering for indsendelsen fra det udstedende organ. Kvitteringen skal som minimum indeholde navnet på ejeren af hesten og hestens chipnummer.

Rejse udenlands

Du kan godt rejse til et andet EU-land med din hest, hvis passet er sendt til opdatering. Men du skal bede det udstedende organ om at udstede et midlertidigt dokument. Dokumentet er gyldigt i 45 dage. Du kan rejse til andre EU-lande med et midlertidigt dokument, men du skal også have et sundhedscertifikat, uanset om du har en registreret hest eller en hobbyhest.

For at få et sundhedscertifikat skal din hest inden afrejsen synes af en embedsdyrlæge. Synet skal bestilles, senest 4 hverdage (regnet fra kl. 12 middag) før hesten skal rejse. Synstiden bookes på Fødevarestyrelsens hjemmeside i Eksportportalen.

Kontrol af hestepas

Fødevarestyrelsen udfører hvert år et antal kontroller i hestebesætninger, på rideskoler og ved f.eks. stævner. Herudover sker der kontrol ved politiet i form af vejkontroller.

Hvis der ikke er nogen hjemme i forbindelse med et kontrolbesøg, vil kontrollen som udgangspunkt blive registreret som et ”forgæves besøg”, og du vil blive kontaktet telefonisk for en aftale om et nyt besøg.

Hvis hesten står på lejet græs, når Fødevarestyrelsen kommer på besøg, og der ikke er sørget for, at passet kan fremskaffes, vil du som udgangspunkt få en indskærpelse, der medfører et gebyrbelagt opfølgende besøg. 

Spørgsmål og svar om hestepas:

Som udgangspunkt er svaret nej. Kun heste, der lever vildt i særlige områder, kan få dispensation fra kravet om hestepas. Heste, der holdes på almindelig vis af privatpersoner, er ikke omfattet af denne mulighed.

Hvis brugeren af hesten ikke er ejeren, er bruger og ejer forpligtet til at indgå en aftale om, hvem der er ansvarlig for efterlevelse af forordningens bestemmelser. Det vil sige, at både ejer og bruger har et ansvar for indgåelse af en aftale. En aftale kan være skriftlig eller mundtlig. Personer, der kortvarigt anvender hesten, f.eks. en rytter, der rider hesten, anses ikke for bruger i denne forstand.

Hestepas indgår ikke i reglerne om identifikation af heste i krydsoverensstemmelseskravene. Dette gælder også for eventuelt opstaldede heste.

Hestepasser kan bruges som dokumentation for, at en hest ikke er et fødevareproducerende dyr, når det fremgår af passet, at hesten er udelukket fra konsum. Dette sker ved kontrol af regler for foderhygiejne og medicin.

Hvis ikke det kan dokumenteres, at en given hest er udelukket fra konsum, gælder alle regler om foderhygiejne og medicin for denne hest. Det betyder, at det er muligt at miste EU-støtte, hvis reglerne overtrædes, såfremt den, der er ansvarlig for at reglerne overholdes, får EU-støtte.

Reglerne om krydsoverensstemmelse gælder i denne sammenhæng ikke selve hestepasset, men regler om foderhygiejne og medicin. Hestepasset bruges kun til at dokumentere, at en given hest ikke er omfattet af den konkrete regel om foderhygiejne eller medicin.

Kontrol af hestepas

Fødevarestyrelsen udfører hvert år et antal kontroller i hestebesætninger, på rideskoler og ved f.eks. stævner. Herudover sker der kontrol ved politiet i form af vejkontroller.

Hvis der ikke er nogen hjemme i forbindelse med et kontrolbesøg, vil kontrollen som udgangspunkt blive registreret som et ”forgæves besøg”, og du vil blive kontaktet telefonisk for en aftale om et nyt besøg.

Når Fødevarestyrelsen kommer på besøg, vil du som udgangspunkt få en indskærpelse, hvis du ikke kan fremvise hestepas. Indskærpelse medfører gebyrbelagt opfølgende besøg. Hestepas skal fremvises, uanset om hesten står på stald eller på fold.