Template

Kampagneside

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum.

Elit Mattis

Nibh Consectetur Vulputate

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Læs mere her

Elit Mattis

Nibh Consectetur Vulputate

Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Læs mere her

Indholdsstoffer

om indholdsstoffer

Skadelige effekter af akrylamid

Akrylamid kan skade n​​erver, arveanlæg og formeringsevnen. Men set i forhold til de små mængder af akrylamid, vi indtager fra kosten, så er det akrylamids evne til at forårsage kræft i både muse- og rotteforsøg, der giver anledning til den sundhedsmæssige bekymring.


De fleste befolkningsundersøgelser har ikke kunne finde nogen sammenhæng mellem vores indtag af akrylamid og udvikling af kræft, mens enkelte undersøgelser har fundet en sammenhæng (kræft i livmoderen, æggestokke, bryster, nyrer og spiserør). Resultaterne er således ikke entydige. Et generelt problem med befolkningsundersøgelser er dog, at de har svært ved at måle mindre stigninger i hyppigheden af kræft.


Risikovurderingerne er derfor baseret på dyreforsøg, hvis resultater entydigt viser en uacceptabelt høj kræftrisiko for mennesker. De senest udførte dyreforsøg har samlet set øget den sundhedsmæssige bekymring for akrylamid i kosten. 

 Gå efter den mørkt ristede kaffe
Akrylamid dannes under ristningen af kaffe. For kaffe er dannelsen af akrylamid dog lidt atypisk i forhold til andre produkter. Her gælder det ikke, at jo mørkere ristet jo højere indhold af akrylamid, idet en mørk ristning af kaffen betyder, at den akrylamid, som opvarmningen har dannet, begynder at blive nedbrudt igen. Mørkt ristet kaffe indeholder altså mindre akrylamid end mellemristet kaffe. Vær opmærksom på, at det meste af den kaffe, du finder på supermarkedets hylder, er mellemristet.​
 
Som gravid bør du højst drikke to kopper kaffe om dagen
Fødevarestyrelsen fraråder ikke danskerne at drikke kaffe, men husk at drikke andet end kaffe. Gravide bør højst drikke to kopper kaffe om dagen, fordi kaffen har et højt ​​indhold af koffein. Ved at begrænse indtaget af kaffe, reducerer du også indtaget af akrylamid. 

 

arabica er kaffe

Robusta er kaffe

Akrylamid​​ i pomfritter 

Se hvordan indholdet af akrylamid stiger i takt med at pomfritterne bliver mørkere
Pomfritter i forskellige stegningsgrader. De viste pomfritter blev stegt ved 185 grader. De mørkeste indeholder for meget akrylamid.

Spis fuldkorn

Fuldkorn er sundt, og fx fuldkornsbrød og havregry​n har ikke et højt indhold af akrylamid. Indholdet vil stige ved ristning af fx brødet på brødristeren. Fuldkorn er fyldt med sunde fibre og har en gavnlig effekt, som modvirker kræft. 

Sådan får du mindre akrylamid fra kartofler:
 

Opbevar kartoflerne uden for køleskabet. Under 6 grader stiger sukkerindholdet i kartoflerne, og dermed øges dannelsen af akrylamid ved opvarmning. Men opbevar dem ikke lyst, så bliver de grønne og danner de giftige glykoalkaloider
Læg de skårne rå kartofler i vand i 20 minutter, inden du bager/steger dem. Det vil skylle noget af stivelsen ud og dermed formindske dannelsen af akrylamid
Blancher/giv kartoflerne et let opkog - før du friterer, det reducerer også noget af sukkerindholdet
Skær tykkere kartoffelstykker – så overfladen bliver mindre i forhold til volumen
Frasorter mørke kartofler, ristet brød og lignende, der har fået for meget varme - og dermed et særligt stort indhold af akrylamid

Sådan begrænser du akrylamid fra fx kartofler, korn og kaffe 

Kulhydratholdige fødevarer​ danner ved ristning, stegning og bagning over 120 grader det kræftfremkaldende​​ stof akrylamid. Hovedparten af danskernes indtag af akrylamid kommer fra pomfritter og andre stegte kartoffelprodukter og kaffe. En anden fødevare med akrylamid er ristet brød. Sådan gør du: 

​​​Steg ved lav temperatur, undgå hård stegning og brankning
Steg kartofler til gul og ikke til brun - og rist brødet til gul og ikke til brun
Kog mere, steg mindre og brug gerne mikrobølgeovn ​ 


Hvor får danskerne akrylamid fra?
​Ca. 35 % kommer fra kartoffelprodukter
Ca. 30 % kommer fra kaffe og kakao
Ca. 10 % fra chips og chokolade
Knap 15 % fra brød
​De sidste 10% kan komme fra fx morgenmadsprodukter, kager og andre snacks.
 

Spis fuldkorn

Fuldkorn er sundt, og fx fuldkornsbrød og havregry​n har ikke et højt indhold af akrylamid. Indholdet vil stige ved ristning af fx brødet på brødristeren. Fuldkorn er fyldt med sunde fibre og har en gavnlig effekt, som modvirker kræft. 

 

Arsen er et sporelement, som findes blandt andet i vand, fisk, ris og tang. Uorganisk arsen findes overalt i jord og grundvand og dermed også i drikkevand, ris og visse typer af tang. I Danmark er der grænseværdier for indholdet af arsen ​​​i drikkevand. 


Grundstoffet, der på dansk hedder "arsen", hedder på engelsk "arsenic". Der skelnes mellem organisk bundet arsen og uorganisk arsen. Det er det uorganiske arsen, der er sundhedsmæssigt bekymrende. 


Fisk og skaldyr kan have et højt indhold af total arsen, men det skyldes indhold af organisk bundet arsen, som generelt ikke er bekymrende. Drikkevand og ris indeholder typisk uorganisk arsen, hvorfor der er fokus på risprodukter og drikkevarer i forhold til indtag af uorganisk arsen. 


Arsen optages i ris fra vandingsvandet, og indholdet varierer meget fra sted til sted og land til land. Visse uorganiske arsenforbindelser kan forårsage bl.a. lungekræft og hudkræft hos mennesker.
 
Ris kan indgå i en sund kost
Ris kan indgå i en varieret, sund kost. Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende. Det betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk a​​rsen, har en forøget risiko for kræft. 


I forhold til børn skal man være særligt påpasselig på grund af deres relative store indtag i forhold til kropsvægt.
 
Er det bedre at spise en type ris frem for en anden type?
Brune, røde og sorte ris og produkter baseret på fuldkornsris indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris. Økologiske ris har ikke nødvendigvis et lavere arsenindhold, da optaget afhænger at de​t naturlige arsenindhold i vandingsvandet. 


​Det er vigtigt at spise fuldkornsprodukter, herunder fuldkornsris, men variation er vigtig. Variation bør også omfatte morgenmadsprodukter, som ikke kun bør være risbaseret. Ris, herunder fuldkornsris, kan stadig sagtens indgå i en sund kost.
 
Voksne bør begrænse risdrik, og børn bør slet ikke drikke risdrik
Børn spiser og drikker mere end voksne i forhold til deres kropsvæg, hvorfor indtaget af risdrik er mest kritisk hos børn. Voksne bør d​og også begrænse deres indtag af risdrik, da det generelt er ønskeligt at reducere indtaget af uorganisk arsen. Andre typer af plantedrik, fx havredrik, mandeldrik og ærtedrik, har langt lavere indhold af arsen end risdrik.

 

Undlad at spise hijiki-tang
Nori-tang, der ofte bruges til sushi, har ikke et højt indhold af uorganisk arsen. Men undersøgelser har vist høje indhold af det kræftfremkaldende stof uorganisk arsen i prøver af Hijiki tang, som primært høstes i havene omkring Japan og Korea. Tangen er let at kende fra andre typer af tang ved, at den er sort og findes i trævlede strimler. Hijiki anvendes hovedsageligt i det traditionelle japanske køkken, typisk som en forret, men ikke i sushi. Hijiki sælges også til anvendelse i supper, salater og i grønsagsretter. Hvis du ved enkelte lejligheder har spist hijiki-tang, er det usandsynligt at risikoen for at få kræft er øget betydeligt på grund af dette indtag. Man du bør dog ikke spise hijiki-tang fremover.​​​


Læs mere om uorganisk arsen i bl.a ris og tang her

Sådan begrænser du dit indtag af bly

Bly kan findes i frugt, grøntsager og kornprodukter, og kan derudover komme fra afsmitning fra fx glas​eret keramik, krystalglas og guldkant på glas og porcelæn. De mest kritiske sundhedsmæssige effekter af bly er påvirkninger af centralnervesystemets udvikling, herunder evnen til at lære og huske. Videnskabelige undersøgelser tyder på, at små børn er mest følsomme.

 

Skyl frugt og grønt

Bly kommer fra luftforurening og findes også i jorden pga forurening fra luften. Dette betyder, at indtag fra fødevarer kan mindskes ved at ​​vaske afgrøderne grundigt. Jo større overflade i forhold til volumen – jo højere vil indholdet i grøntsager og frugt typisk være.
Grønkål har et højt indhold pga. den store krøllede overflade, og små bær har et højere indhold pr. kilo end store æbler. Bly er en forureningstype, som ikke bliver optaget i afgrøderne, og derfor kan vaskes væk.​

 

Kan bly fra blyforurening skylles af frugt og grønt?​

Frugt og grønt som dyrkes i forurenet jord, vil have varierende optag af forureningerne. Optaget afhænger både af afgrøden og af forureningstypen. Eksempelvis er bly en luftforurening, som vil findes på bær, frugter og grøntsager – og i højst koncentrationer i afgrøder med en stor overflade, som fx bær og salat/kål/krydderurter.​​


Selv om jorden kan indeholde relativt meget bly vil det normalt ikke blive optaget i afgrøderne via rødderne, men tilføres via luften. Det meste vil kunne skylles af afgrøderne, men fx hindbær kan være svære at skylle grundigt. Omvendt ses det med cadmium. Afgrøder vil optage cadmium fra jorden via rødderne og optaget afhænger af afgrødetypen. Der kan være stor variation i optaget af cadmium selv indenfor samme type afgrøde. Fx varierer optaget af cadmium mellem de forskellige kartoffelsorter.

 

Er det sikkert at spise frugt og grønt fra boder ved trafiker​ede veje?

Frugt og grønt udstillet i forretninger langs trafikkerede veje vil typisk ikke være e​t problem af to årsager:


Der er en hurtig omsætning, hvorfor fødevarerne kun er eksponeret fra trafikos i kort tid, og
frugt og grønt vil typisk blive skyllet, inden det bliver spist.


 

Opbevar ikke portvin i krystalkarafler

Krystalglas indeholder op til 24 % bly, og hvis du opbevarer sure fødevarer/drikkevarer med lavt pH i krystalglas, vil der vand​​re bly fra glasset ud i drikkevaren. Jo mere sur drikkevaren er, jo mere bly kan der afgives til den drikkevare, der opbevares på karaflen.


En tilsvarende proces foregår, når du drikker af krystalglas, men her er tiden normalt for kort til, at glasset når at afgive bly af betydning. Der findes blyfri krystalkarafler, der kan bruges hvis du ønsker at have portvin, whisky eller cognac stående i skabet gennem længere tid.

 

Vælg keramik uden bly og cadmium

Glasuren på keramik kan indeholde bly og cadmium, som kan afgives til fødev​​​arerne. Spørg forhandleren, om der er bly og cadmium i glasuren, og gå efter produkter, der er fremstillet uden bly og cadmium. Vær forsigtig med egen indførsel af kunsthåndværk fra fx ferierejsen i udlandet. Se efter glas og gaffelsymbolet eller andre oplysninger om, at genstanden er egnet til kontakt med fødevarer.


Vær også opmærksom på, at antikke genstande ikke er omfattet af reglerne for fødevarekontaktmaterialer. Det kan være svært at få oplysninger om indhold af kemiske stoffer og vurdere, om disse materialer er egnede til kontakt med fødevarer.


Glas- og gaffelsymbolet


Vær opmærksom på bly i dyrevildt

Dyrevildt som er skudt med blyholdig ammunition kan indeholde høje koncentrationer af bly – især i kødet rundt om skudhullet. Børn under 7 år samt gravide bør derfor undgå at spise kød fra området omkring skudhullet. Læs mere på siden om vildt eller hos Sveriges Livsmedelsverket: Nya råd för att minska bly i viltkött (svensk tekst)


Du kan læse mere om fødevarer og miljøforureninger, produktionshjælpemidler, stoffer dannet ved forarbejdning og tilberedning af maden, naturlige giftstoffer i maden, afsmitning fra fødevarers kontakt med materialer og genstande her:
Link til siden Kemiske Forureninger

Særlige målgrupper

Gravide bør ikke drikke for meget kaffe. 

65+årige skal spise D-vitamin hver dag hele året.