Er der behov for et eksportcertifikat?
Ofte stiller myndighederne i modtagerlandet krav om, at Fødevarestyrelsen skal udstede (underskrive og stemple) et eksportcertifikat, der skal ledsage sendingen til grænsekontrollen i modtagerlandet. I et eksportcertifikat garanterer Fødevarestyrelsen overfor modtagerlandets myndigheder, at sendingen overholder de krav, der står i certifikatet.
Der findes to muligheder for at få lavet et eksportcertifikat. Én mulighed er at Fødevarestyrelsen får informationer direkte fra modtagerlandene og udarbejder certifikater ud fra dette. En anden mulighed er at Fødevarestyrelsen udarbejder et nyt eksportcertifikat på baggrund af importkrav fra modtagerlandet, som danske eksportører har fremskaffet.
Lovgivning om eksportørens ansvar
Fødevarestyrelsen kan udstede et eksportcertifikat, hvis vi har gennemført kontrol på din virksomhed, der dokumenterer, at du har sikret dig, at sendinger overholder kravene. Derfor skal du som eksportør have egenkontrolprocedurer, der beskriver og dokumenterer, hvordan du overholder og opfylder særlige krav fra tredjelande.
Fødevarestyrelsen må ikke udstede et certifikat, hvis sendingen ikke længere er i Danmark.
Du kan læse mere om kravene til dig som eksportør under 'Lovstof'. (link til lovstofside hvor relevant tekst er rullet ud)
Gælder importkravene stadig?
Du skal være opmærksom på, at myndighederne i modtagerlandet til enhver tid kan ændre deres importkrav, uden at Fødevarestyrelsen modtager information om dette. Det er dit eget ansvar at sikre dig, at de importkrav, du har, stadig gælder. Du kan eventuelt spørge din importør i modtagerlandet.
Du skal også være opmærksom på, at eksport altid sker for eksportørens egen regning og risiko.
Eksportrestriktioner
Vær opmærksom på, at der kan være eksportrestriktioner på visse produktgrupper. At der er eksportrestriktioner betyder, at nogle modtagerlande har udstedt et importforbud mod bestemte produkter fra Danmark. Importforbud udstedes oftest i forbindelse med udbrud af dyresygdomme, f.eks. hvis der er fundet aviær influenza i en besætning i Danmark. Importforbud ophæves typisk, når Danmark har opfyldt visse krav fra modtagerlandet eller der er gået en fastsat periode fra sidste udbrud.
Se de aktuelle eksportrestriktioner, der er tilkendegivet fra lande udenfor EU i forhold til danske dyr og produkter (link til restriktionsside)