Eksport af fødevarer

Læs om hvordan du skal forholde dig, som eksportør ved eksport til tredjelande

Generel information om eksport til tredjelande

Ønsker du at eksportere til et tredjeland, er du selv ansvarlig for at overholde de betingelser, som kræves af myndighederne i modtagerlandet. Betingelserne vil ofte fremgå af et eksportcertifikat, som kan findes i en af de tre databaser: Fødevarestyrelsen​​​s certifikatdatabase, TRACES eller DIX. Her kan du finde de certifikater, som Fødevarestyrelsen/EU allerede har aftalt med visse tredjelande. Hvis ikke der er et certifikat til den ønskede eksport, er det eksportørens ansvar at fremskaffe modtagerlandets officielle krav til import af produktet.

Ordet 'Eksport' bruges om forsendelser til tredjelande, dvs. kort sagt alle lande uden for EU og samhandelsområdet. Med samhandelsområde menes der for alle fødevarer: EU medlemslande, Norge, Island, Liechtenstein og Andorra, samt for visse fødevarer: Schweiz, Færøerne og Grønland.

Er der behov for et eksportcertifikat?

Ofte stiller myndighederne i modtagerlandet krav om, at Fødevarestyrelsen skal udstede (underskrive og stemple) et eksportcertifikat, der skal ledsage sendingen til grænsekontrollen i modtagerlandet. I et eksportcertifikat garanterer Fødevarestyrelsen overfor modtagerlandets myndigheder, at sendingen overholder de krav, der står i certifikatet.

Der findes to muligheder for at få lavet et eksportcertifikat. Én mulighed er at Fødevarestyrelsen får informationer direkte fra modtagerlandene og udarbejder certifikater ud fra dette. En anden mulighed er at Fødevarestyrelsen udarbejder et nyt eksportcertifikat på baggrund af importkrav fra modtagerlandet, som danske eksportører har fremskaffet.

Lovgivning om eksportørens ansvar

Fødevarestyrelsen kan udstede et eksportcertifikat, hvis vi har gennemført kontrol på din virksomhed, der dokumenterer, at du har sikret dig, at sendinger overholder kravene. Derfor skal du som eksportør have egenkontrolprocedurer, der beskriver og dokumenterer, hvordan du overholder og opfylder særlige krav fra tredjelande.

Fødevarestyrelsen må ikke udstede et certifikat, hvis sendingen ikke længere er i Danmark.

Du kan læse mere om kravene til dig som eksportør under 'Lovstof'. (link til lovstofside hvor relevant tekst er rullet ud)

Gælder importkravene stadig?

Du skal være opmærksom på, at myndighederne i modtagerlandet til enhver tid kan ændre deres importkrav, uden at Fødevarestyrelsen modtager information om dette. Det er dit eget ansvar at sikre dig, at de importkrav, du har, stadig gælder. Du kan eventuelt spørge din importør i modtagerlandet.

Du skal også være opmærksom på, at eksport altid sker for eksportørens egen regning og risiko.

Eksportrestriktioner

Vær opmærksom på, at der kan være eksportrestriktioner på visse produktgrupper. At der er eksportrestriktioner betyder, at nogle modtagerlande har udstedt et importforbud mod bestemte produkter fra Danmark.  Importforbud udstedes oftest i forbindelse med udbrud af dyresygdomme, f.eks. hvis der er fundet aviær influenza i en besætning i Danmark. Importforbud ophæves typisk, når Danmark har opfyldt visse krav fra modtagerlandet eller der er gået en fastsat periode fra sidste udbrud.

Se de aktuelle eksportrestriktioner, der er tilkendegivet fra lande udenfor EU i forhold til danske dyr og produkter (link til restriktionsside)

 

Erstatningscertifikater

Erstatningscertifikat er et certifikat, der træder i stedet for det oprindelige certifikat, hvis dette er ødelagt, bortkommet eller indeholder åbenlyse fejl, som ikke vedrører selve sendingen. 

Der kan læses omkring erstatningscertifikater via følgende link:
Link til vejledning i udstedelse af erstatningscertifikater

Indledende tekst

En indenrigserklæring er et dokument, der bruges til at videregive nødvendige og relevante informationer imellem danske operatører om eksportstatus for varer, der skal eksporteres til et tredjeland. Dette er relevant i de tilfælde, hvor tredjelandet stiller krav til varerne, som ikke automatisk er opfyldt ved overholdelse af EU-lovgivningen (tredjelandskrav). Til dette formål fungerer indenrigserklæringer som et ensartet dokumentationsredskab for danske operatører og giver Fødevarestyrelsen det fornødne grundlag for udstedelse af eksportcertifikater. Indenrigserklæringer skal anvendes af såvel eksportører som operatører i produktionskæden af varer, der skal eksporteres til tredjelande med tredjelandskrav.

De informationer, der kan videregives på en indenrigserklæring om varers eksportstatus, er kendsgerninger og data fra operatørens egenkontrolsystemer. Fødevarestyrelsen kan påtegne en indenrigserklæring på baggrund af udført kontrol med operatørens egenkontrolprocedurer.

Vejledning om operatørers anvendelse af indenrigserklæringer samt baggrunden for og formålet med indenrigserklæringer er beskrevet i Vejledning om anvendelse af indenrigserklæringer, som findes her: 

Vejledning om anvendelse af indenrigserklæringer af 16. november 2020 

Vejledning om Fødevarestyrelsens kontrol med indenrigserklæringer er beskrevet i Vejledning om kontrol med indenrigserklæringer, som findes her:

Vejledning om kontrol med indenrigserklæringer af 15. juni 2021

I Certifikatdatabasen findes skabelonerne til indenrigserklæringer.

Guide til fremsøgning af skabeloner til indenrigserklæringer i Certifikatdatabasen:

Vælg "Indenrigstransport" i kolonnen "Handling" til højre på siden, og klik på "Søg". Søgeresultaterne, der kommer frem, har links til de forskellige indenrigserklæringer. Klik på "Vis" ud for en vilkårlig indenrigserklæring. På siden, der kommer frem, findes også et link til selve Vejledning om anvendelse af indenrigserklæringer.

I nogle tilfælde kræver tredjelandet at komme på inspektion før der kan forhandles et eksportcertifikat.

Skal din virksomhed til at modtage en myndighedsinspektion fra lande uden for EU? Eller overvejer din virksomhed eksport af fødevarer, levende dyr, petfood med mere til lande uden for EU? Så er denne inspektionsguide noget for dig.
​​​​​​​​​​​​​Fødevarestyrelsen har i samarbejde med brancheorganisationerne udviklet en inspektionsguide for at klæde de danske virksomheder bedre på fra starten, når de ønsker at eksportere til lande uden for EU - såkaldte tredjelande. Guiden kan hjælpe eksportører eller kommende eksportører med at skaffe et overblik over en ellers kompleks proces med mange forskellige aspekter.
 
 

Se videopræsentation af guiden

 

 

Præsentation af virksomheden

Under en inspektion fra et tredjeland er der ofte brug for, at du giver en kort præsentation af virksomheden. Nedenfor finder du en skabelon til en Power point Præsentation, du kan bruge. 

Her kan du finde de mest relevante links for at holde dig opdateret om den dyresundhedsmæssige status i Danmark.​​​

Zoosanitære erklæringer (dokumenter skal evt. slettes)

Tekst om zoosanitære erklæringer fra siden om zoosanitære erklæringer i linket ovenfor 

Aviær Influenza –​ retningslinjer for udstedelse af certifikater til 3.-land (Skal historik være her? Evt. kun overskrift med tekst om udstedelse af certifikater og link til restriktionsliste)

Læs generel information om Dyresundhed og dyresygdomme (det hele er linktekst og linker til DS’ side)

 

Specifik information om eksport af fødevarer

Certifikatudstedelse ved samlæsning

I forbindelse med samlæsning af forsendelser kan du læse nærmere om muligheder her: Notat om procedurer ved samlæsning 20150522 

Certifikatdatabasen

Find certifikater til eksport af fødevarer til tredjelande i certifikatdatabasen

Information om certifikatdatabasen

Certifikatdatabasen

TRACES NT

Find harmoniserede certifikater til eksport af fødevarer til tredjelande i TRACES NT

Information om TRACES NT

Gå til TRACES NT

DIX

Find bilateralt forhandlede certifikater til eksport af fødevarer til tredjelande i DIX

Information om DIX

DIX - Digitale eksportcertifikater