SALT

9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum 5-6 gram salt dagligt. 

Mænd spiser i gennemsnit 9-11 gram salt dagligt svarende til ca. 2 teskefulde, mens kvinder i gennemsnit spiser ca. 7-8 gram salt dagligt svarende til ca. 1½ teskefuld.     

Mange bekymrer sig ikke om salt, men der er god grund til at skære ned på saltforbruget. For meget salt kan være medvirkende årsag til helbredsproblemer i form af:

 

  • Forhøjet blodtryk
  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Mavekræft

 

Saltreduktion påvirker ikke kun blodtrykket, men også andre faktorer der kan have betydning for udvikling af hjerte-kar-sygdom. 

Det er også sandsynligt, at der er en forøget risiko for mavekræft ved et højt saltindhold. 

 

  • Ved at skære 3 gram salt af det gennemsnitlige daglige indtag kan der forventes 400.000 færre danskere med forhøjet blodtryk.* 

 

Man taler om, at forhøjet blodtryk er et skjult samfundsproblem, fordi det typisk ikke er forbundet med symptomer. Undersøgelser viser, at 38 % af den voksne befolkning har forhøjet blodtryk.

Materialer og links


Spis mad med mindre salt, Fødevarestyrelsen

Faktaark om salt

Salt og sundhed, DTU Fødevareinstituttet

Effekt af at reducere befolkningens indtag af salt (Bragt i DIÆTISTEN, Nr. 151. Februar 2018. 26. årgang)

Saltlisten, Vejledende mål for salt i fødevarer, Fødvarestyrelsen

Reklame for fødevarer, der følger Fødevarestyrelsens vejledende saltmål, Fødevarestyrelsen

Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet

* Konsekvensberegninger for reduktion af danskernes saltindtag, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, 2012.

Senest opdateret 16-03-2023