Ernærings- og sundhedsanprisninger – lovstof

Markedsføring Ernæring Mærkning

Brug af ernærings- og sundhedsanprisninger ved markedsføring af fødevarer skal overholde EU-reglerne. Kun godkendte ernærings- og sundhedsanprisninger kan anvendes. På denne side finder du en oversigt over regler og vejledninger for ernærings- og sundhedsanprisninger.

Oversigt over godkendte og afviste sundhedsanprisninger kan findes i Kommissionens register over sundhedsanprisninger.

Danske vejledning​er:

Vejledning nr. 9904/2019 om ernærings- og sundhedsanprisninger (OBS)

​Rettelse til Anprisningsvejled​ningen: 

Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at Fødevarestyrelsen​ har ændret praksis på baggrund af en udtalelse fra EU-Kommissionen om termen "optagelighed af et næringsstof". Termen "optagelighed af et næringsstof" betragtes således hverken som en ernærings- eller sundhedsanprisning. Derfor udgår følgende afsnit på side 23 i vejledning om ernærings- og sundhedsanprisninger: "Det er heller ikke tilladt at anprise, at en fødevare indeholder fx en mineralkilde, der har en bedre optagelighed end en anden kilde til samme mineral. Det skyldes, at en sådan ernæringsanprisning ikke står i anprisningsforordningens bilag."

Det skal dog bemærkes, at en henvisning til, at et næringsstof forbedrer optagelsen af et andet næringsstof, fx vitamin C øger optagelsen af jern, fortsat betragtes som en sundhedsanprisning.​

​EU-vejledninger og ​-retningslinjer:

2013/63/EU: Kommissionens gennemførelsesafgørelse af 24. januar 2013 om vedtagelse af retningslinjer for gennemførelsen af særlige betingelser for sundhedsanprisninger som fastsat i artikel 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 
 
Kommissionens hjemmeside om ernærings- og sundhedsanprisninger
 
EU-principper for fleksibilitet i ordlyden af sundhedsanprisninger: Health claims – flexibility of wording principles 14 Dec 2012


Codex Alimen​​tarius:

Codex Alimentarius' retnin​gslinjer for ernærings- og sundhedsanprisninger