En række regler for fødevarer er fælles i EU, fx Fødevareforordningen og hygiejneforordningerne. Samtidig er der kontrolforordninger med regler for den offentlige kontrol med fødevarevirksomheder.
Hygiejneforordningerne
indeholder indretnings- og driftsmæssige krav til alle fødevarevirksomheder, lige fra fiskeren til kiosken. Hygiejneforordningen for animalske fødevarer indeholder supplerende indretnings- og driftsmæssige krav for (engros)virksomheder med animalske fødevarer (kød, fisk, mælk, æg).
Kontrolforordningen
indeholder generelle krav til den offentlige kontrol med foderstof- og fødevarelovgivningen samt regler om dyresundhed og dyrevelfærd. Kontrolforordningen for animalske fødevarer fastsætter supplerende krav til den offentlige kontrol med animalske fødevarer.
Som supplement til EU-reglerne er der forordninger om mikrobiologiske kriterier for fødevarer, om trikinkontrol med kød, om særlige salmonella-garantier for visse typer kød og æg til Finland og Sverige samt om gennemførelses- og overgangsordninger.
Gennemførselsforordning, (EU) nr. 2074/2005, konsolideret udgave af 14. december 2019
Forordning om offentlig kontrol, (EU) 2017/625, konsolideret udgave af 14. december 2019
Fødevareforordning, (EF) nr. 178/2002, konsolideret udgave af 26. maj 2021
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, (EF) nr. 853/2004, konsolideret udgave af 1. januar 2021
Gennemførelsesforordning (EU) 2019/627 om kontrol af animalske produkter, konsolideret udgave af 1. januar 2021
Mikrobiologiforordning nr. 2073/2005, konsolideret udgave af 8. marts 2020.
Trikinforordning (EU) 2015/1375, konsolideret udgave af 21. april 2021
Forordning om autorisation af spirevirksomheder 210/2013 af 11. marts 2013
Gennemførelsesforordning nr. 931/2011 af 19. september 2011, sporbarhed, animalske fødevarer (anvendes fra 1. juli 2012)
Salmonellagaranti, Finland og Sverige nr. 1688/2005, konsolideret udgave af 19. december 2011
Hygiejneforordning nr. 852/2004, konsolideret udgave af 24. marts 2021
Dybfrost, temperaturkontrol nr. 37/2005 af 12. januar 2005
Delegeret forordning (EU) 2019/624 om kontrol med kød og muslinger m.m.