Agersennep - blade og frø

Tilladt i begrænsede mængder
Agersennep

Videnskabeligt navn: Sinapsis arvensis L.

Synonym: Brassica kaber DC. 

Agersennep tilhører korsblomstfamilien og plantens frø er traditionelt brugt i Danmark som ingrediens i sennep. Pga. indholdet af en særlig type glucosinolater, som kan nedbrydes til stoffer, der kan påvirke skjoldbruskkirtlens hormoner hos dyr, bør frø og blade ikke spises i store mængder.

Frøene kan dog anvendes som krydderi og bladene som krydderurt. Eksempelvis kan en del af sennepsfrøene erstattes af agersennepsfrø ved fremstilling af sennep.

Agersennep kan forveksles med en række andre gulblomstrede arter fra korsblomstfamilien, eksempelvis agerkål, raps, gul sennep og udspærret vinterkarse, som dog ikke giver sundhedsmæssige bekymringer, selvom de fejlagtigt skulle blive anvendt i den tro, at de var agersennep.

Frø og blade fra agersennep er ikke novel food og kan derfor markedsføres uden en forudgående novel food godkendelse. Ved markedsføring af frø og blade skal der dog tages hensyn til de sikkerhedsmæssige betænkeligheder, der er ved et for højt indtag.

Læs mere herom i Fødevarestyrelsens råd til virksomheder og restauranter om risikoanalyse ved indsamling af blomster og urter.  

Bemærk at hvis plantedelene markedsføres som et ekstrakt eller olie, så vil denne markedsføring sandsynligvis være novel food og kræve en novel food godkendelse inden markedsføring.