Anmeldelses- og kontrolkrav til økologiske virksomheder

Her på siden findes information om kravene til anmeldelse og kontrol for virksomheder under Fødevarestyrelsens økologiregler.

Økologireglerne supplerer reglerne i den generelle foder- og fødevarelovgivning. Det betyder, at virksomheder, der ønsker at påbegynde økologiaktiviteter, både skal opfylde alle de generelle krav i foder- og fødevarelovgivningen, herunder de generelle krav om autorisation/godkendelse/registrering m.v., og krav​ene i økologireglerne om bl.a. anmeldelse af økologiaktiviteter.

Primærbedrifter og fodervirksomheder (bortset ​​fra visse petfoodvirksomheder m.v. – se under “Anmeldelse af økologiske aktiviteter og økologirapport”) henvises til Landbrugsstyrelsen.​

Læs om økologiregler og bedrifter på landbrugsstyrelsens hjemmeside

Virksomheder, der vil forarbejde, pakke, mærke eller importere økologiske fødevarer eller vil markedsføre eller opbevare økologiske fødevarer, samt slagterier, der vil slagte økologiske dyr, skal anmelde dette digitalt til Fødevarestyrelsen.

Tilgå siden, hvor du kan foretage digital anmeldelse af økologiske aktiviteter eller ændringer hertil (OBS skal ændres til ny adresse)

Anmeldelse kan alternativt ske via Virks’ hjemmeside:

Digital anmeldelse af økologiske aktiviteter via virks hjemmeside på www.virk.dk

Anmeldelse gælder dog ikke detailbutikker, der kun forhandler færdigpakkede fødevarer, eller forhandler mindre mængder uindpakkede fødevarer. 

Se hvilke detailvirksomheder, der er undtaget kravet om anmeldelse, i økologivejledningens afsnit 6.2.3.2 (OBS skal ændres til ny adresse) 

Virksomheder, der vil forarbejde, pak​ke, mærke eller importere økologisk petfood med animalsk indhold eller vil markedsføre eller opbevare sådanne produkter engros, skal anmelde dette til Fødevarestyrelsen via vores kontaktformular.​ 

Tilgå Fødevarestyrelsens kontaktformular

Øvrige fodervirksomheder (med få undtagelser, jf. bekendtgørelse om økologiske fødevarer, § 5, nr. 7-10) skal anmelde deres økologiaktiviteter til Landbrugsstyrelsen.

Find § 5, nr. 7-10 i bekendtgørelse om økologiske fødevarer på Fødevarestyrelsens lovside om økologi 

Ved anmeldelse til Fødevarestyrelsen skal virksomhederne vedhæfte beskrivelser og egenkontrolprocedurer for de økologiske aktiviteter, som virksomhederne ønsker at påbegynde. Når Fødevarestyrelsen vurderer, at disse beskrivelser og egenkontrolprocedurer er tilstrækkelige til at sikre en god økologikontrol, vil de blive indarbejdet i en såkaldt økologirapport, som udstedes af Fødevarestyrelsen. Når økologirapporten er udstedt, udstedes også et økologicertifikat.

Først når økologirapporten og økologicertifikatet er uds​​tedt, vil virksomhederne kunne begynde på økologi-aktiviteterne og markedsføre de økologiske produkter.

Læs mere om, hvordan ovennævnte virksomheder bliver omfattet af økologikontrol, i Kapitel 6 i Vejledning om økologiske fødevarer m.v.(OBS skal ændres til ny adresse)

Akvakultur er ikke omfattet af vejledningen om økologiske fødevarer, men tilsvarende krav om udarbejdelse af egenkontrolprocedurer og uds​tedelse af økologirapport og økologicertifikat gælder også her. Det vil sige, akvakulturbrug, der ønsker at producere økologiske fisk, tang eller skaldyr, skal indsende anmeldelse til Fødevarestyrelsen. 

 

Indsend anmeldelse af økologisk akvakulturproduktion (vælg Indsende/Indsend andet)

Det anbefales, at Fødevarestyrelsens afdeling VeterinærSyd, Akvakultur, kontaktes forinden på Fødevarestyrelsens hovednummer +45 72 27 69 00.

 

Virksomheder, der håndterer økologiske fødevarer, skal udarbejde procedurer for fx:

  • modtagekontrol
  • import fra tredjelande
  • adskillelse ved opbevaring, håndtering, forarbejdning, transport
  • korrekt sammensætning og mærkning af fødevarer
  • sikring af dokumentation for modtagne varers økologiske status
  • dokumentation for GMO-frihed m.v. 
  • registreringer af ind- og udgående mængder samt produktion
  • periodisk lageroptælling
  • balanceopgørelser (der skal udarbejdes et eksempel)

​Procedurerne skal sikre, at økologireglerne overholdes.

Ikke alle procedurer vil være relevante for alle virksomheder. Virksomheder, der kun håndterer økologiske fødevarer, vil eksempelvis ikke have behov for procedurer vedr. adskillelse under opbevaring og forarbejdning.

Læs mere om, hvilke beskrivelser og egenkontrolprocedurer, der skal udarbejdes af virksomheden, i Kapitel 6 i Vejledning om økologiske fødevarer. Du finder link til Økologivejledningen under "Lovgivning om økologi" nederst på siden.

Udover at følge beskrivelser og procedurer, som fastlagt i økologirapporten, skal virksomheden også til enhver tid overholde lovgivningen om økologi. Se under "Lovgivning om økologi" nederst på siden.

Virksomheden skal sikre sig, at der er balance mellem indgående og udgående mængder af økologiske varer. Virksomheden skal udarbejde procedurer for kontrol og dokumentation heraf.

Regnskabskravene er nærmere beskrevet i Vejledning om økologiske fødevarer, se særligt afsnittene 6.3.11 - 6.3.17. Du finder link til Økologivejledningen under afsnittet "Lovgivning om økologi".

Se eksempel på et balanceregnskab (download xlsx).

Balanceregnskabets elementer: 

  • Oversigt over case
  • Lageropgørelse råvarer
  • Lageropgørelse færdigvarer
  • Recepter og produktionsregistreringer
  • Råvarebalanceopgørelser
  • Færdigvarebalanceopgørelser
  • Vurdering af balance​ mellem input/output

Se eksempel på Excel-ark, som automatisk udregner råvare-, færdigvare- og input/output-balance​ 

Se evt. også den redigerbare version af et Excel-ark til balanceregnskabet.

Virksomhederne skal sikre sig dokumentation for, at leverandørerne af økologiske fødevarer m.v. er omfattet af økologikontrol. Dokumentationen skal være udstedt af de myndigheder og kontrolorganer, som er godkendt i EU til at varetage økologikontrollen. 

Fra 1. januar 2022 vil de nye udstedte dokumenter herom hedde "økologicertifikater".  De dokumenter, der er udstedt tidligere kan evt. fortsat være gyldige, og vil kunne sidestilles med økologicertifikaterne. 

Alle virksomheder under Fødevarestyrelsens økologikontrol har dog fået udstedt et økologicertifikat, som kan findes i EU’s økologicertifikatsystem i TRACES.

Er der tale om danske leverandører, kan dokumentationen, herunder link til EU’s økologicertifikatsystem, findes via siden:

Danske økologikontrollerede fødevarevirksomheder (OBS skal ændres til ny side)

Er der tale om leverandører i det øvrige EU, skal der indhentes dokumentation/økologicertifikater udstedt af én af de EU-godkendte kontrolinstanser. 

Se listen over godkendte EU-kontrolinstanser – og deres k​​odenumre – på EU-Kommissionens hjemmeside 

Mange af kontrolinstanserne anvender allerede EU's nye økologicertifikat-system - dette vil dog først blive obligatorisk at anvende for alle økologicertifikater, der udstedes fra 1. januar 2023.

For leverancer fra lande udenfor EU, se siden: Import af økologi (OBS skal ændres til ny side)

Foruden dokumentation for, at leverandøren er omfattet af økologikontrol (økologicertifikater), skal der foreligge partispecifikke dokumenter, som viser, at de konkrete varepartier er økologiske.

Læs mere om kravene til dokumentation for økologisk oprindelse i Vejledning om økologiske fødevarer, se heri særligt afsnit 6.3.9. Du finder link til Økologivejledningen under afsnittet "Lovgivning om økologi".