Hvis dit barn spiser en sund og varieret kost og eventuelt følger De officielle Kostråd, får barnet masser af vitaminer og mineraler. Fødevarer indeholder forskellige vitaminer og mineraler. Spiser I varieret, får jeres kroppe lettest de vitaminer og mineraler, den har brug for.
Læs mere om de officielle kostråd
Generelt har børn derfor ikke behov for at tage tilskud af vitaminer og mineraler. Dog er der en undtagelse, og det angår D-vitamin.
Find alle anbefalinger på siden "Kosttilskudsanbefalinger"
Det kan være farligt at give børn såvel som voksne høje doser af vitaminer eller mineraler.
Overdosis af vitaminer og mineraler
Hvis du har små børn i huset, er det vigtigt, at du altid opbevarer dine kosttilskud uden for børnenes rækkevidde. Kosttilskuddene kan f.eks. gemmes væk i et aflåst skab eller placeres højt, så børnene ikke kan få fat i dem.
Mange kosttilskud, som er markedsført til børn, er tilsat frugtsmag. En enkelt "vitaminpille" om dagen er ikke farlig. Men hvis barnet spiser flere piller på én gang kan barnet blive forgiftet. Det er særligt jernindholdet i vitaminpillerne, der i større doser, kan være akut giftigt.
Hvis du har mistanke om, at dit barn er blevet forgiftet, kan du døgnet rundt ringe til Giftlinjen på 82 12 12 12. Her kan du få professionel vejledning af læger og sygeplejersker.
Kosttilskud med vitaminer og mineraler til børn
Hvis du vurderer, at dit barn skal have et kosttilskud, er det en god idé at se på indholdet af vitaminer og mineraler på bagsiden af produktet.
Børnevitamin- og mineraltabletter indeholder typisk mindre vitamin og mineral end de voksnes. Visse kosttilskud til børn indeholder dog ret høje doser af vitaminer eller mineraler. Vælg f.eks. kosttilskud med mindre end 365 µg for A-vitamin (retinol), 2 mg zink og 6 mg jern pr. dag i tilskud til 3-10 årige børn. Undgå også kosttilskud, der indeholder jod, hvis dit 3-10 årige barn drikker mælk.
Se resten af Fødevarestyrelsens vejledende værdier for, hvor meget vitamin eller mineral kosttilskud maksimalt bør indeholde i Kosttilskudsvejledningens bilag B og C. For unge fra 11 år og opefter skal du se i bilag A. Værdierne er ikke en anbefaling for, hvad dit barn som minimum bør indtage fra kosttilskud, men et redskab til at sikre, at dit barn ikke risikerer at få for meget.
Læs mere om de vejledende værdier for vitaminer og mineraler på siden "Næringsstoffer og stoffer i kosttilskud"
Hvis du overvejer at give dit barn vitamin- og mineraltilskud med et højere indhold af vitaminer og mineraler, er det en god idé at snakke med jeres egen læge først. Husk i øvrigt på, at dit barn får dækket langt størstedelen af sit daglige behov for vitaminer og mineraler ved at spise en sund og varieret kost.
Andre kosttilskud til børn
Hvis du overvejer at give dit barn kosttilskud, der indeholder andre stoffer end vitaminer og mineraler, er det en god idé at tale med jeres læge først.
Fødevarestyrelsen anbefaler også, at du altid taler med jeres læge, hvis du overvejer at give dit barn kosttilskud, når barnet har symptomer på sygdom. Det kan f.eks. være ondt i ører eller mave (kolik). Symptomerne kan skyldes sygdomme, der kræver behandling med lægeordineret medicin eller anden behandling af lægen. Kosttilskud er ikke egnede til at behandle sygdomme, da kosttilskud alene er et supplement til kosten.
Kontakt jeres læge ved bivirkninger
Kontakt jeres læge, hvis dit barn har symptomer, som du mener, kan skyldes bivirkninger fra et kosttilskud.
Hvis dit barn får kosttilskud samtidig med medicin, skal du være særligt opmærksom. I nogle tilfælde kan der være risiko for, at medicinen og kosttilskuddet påvirker hinanden, så virkningen af medicinen forringes eller risikoen for bivirkninger øges. Tal altid med jeres læge, hvis dit barn får medicin, og du ønsker at give dit barn kosttilskud.