Sygdomsfremkaldende bakterier
Antal syge af campylobacter, salmonella, listeria, yersinia og STEC
Statens Serum Institut registrerer tarminfektionssygdomme, der skyldes sygdomsbakterier. Campylobacter og salmonella tegner sig for langt hovedparten af sygdomstilfældene.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) laver hvert år en rapport over forekomsten af fødevarebårne bakterier hos mennesker, dyr og fødevarer i EU.
Se overvågning af sygdomstilfælde i tal, grafer og kort hos Statens Serum Institut
Oversigt over vækstbetingelser, symptomer mm.
I skemaet neden for kan du se vækstbetingelser, symptomer, infektionsdosis, fødevarer hyppigt involverede i sygdomsudbrud, typisk årsag til smitte mm.:
Skema over bakterier i fødevarer
Fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampe i fødevarer
Nogle bakterier, gær- og skimmelsvampe kan fordærve vores fødevarer.
Indikatorbakterier i fødevarer– “hygiejneparametre”
Der er særlige grupper af bakterier, som kan indikere, om der er en god hygiejne i en fødevarevirksomhed. Det er såkaldte indikatorbakterier eller hygiejneparametre. Hvis man finder disse bakterier i en fødevareproduktion, kan der være øget risiko for, at der også er sygdomsbakterier og virus i fødevaren.
Det kan være tegn på fx utilstrækkelig varmebehandling, ikke korrekt nedkøling, krydskontamination, utilstrækkelig rengøring, opbevaring ved for høj temperatur eller en uacceptabel mikrobiologisk kvalitet af produktet.
Se oversigten over bakterier eller grupper af bakterier, som man ofte bruger som indikator og/eller indeksorganismer, når man undersøger fødevarer:
- Aerobt kimtal
- Enterokokker
- Enterobacteriaceae
- Coliforme bakterier
- Escherichia coli
- Gær og skimmel
Antibiotikaresistente bakterier, MRSA og ESC
Læs om antibiotikaresistente bakterier, MRSA og ESC her:
- Antibiotikaresistente bakterier
- MRSA
- ESC