Bakterier i fødevarer

På denne side finder du bl.a. en oversigt over sygdomsbakterier, der kan smitte mennesker via fødevarer. Du finder også en oversigt over såkaldte indikatorbakterier eller hygiejneparametre, som kan give et indtryk af hygiejnen i en fødevarevirksomhed.

Sygdomsfremkaldende bakterier 

Bacillus cereus

Sporedannende​​ bakterier
Campylobacter Shigella​
Clostridium botulinum Staphy​​lococcus aureus 
Clostridium perfringens STEC
Escherichia coli (E. coli)​​ Yersinia
Listeria monocytogenes  Vibrio
Salmonella​ Dublin i kvæg  
Salmonella i æg  
Salmonella i fjerkræ  

Antal syge af camp​ylobacter, salmonella, listeria, yersinia og STEC

Statens Serum Institut registrerer tarminfektionssygdomme, der skyldes sygdomsb​​akterier. Campylobacter og salmonella tegner sig for langt hovedparten af sygdomstilfældene.

​Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) laver hvert år en rapport over forekomsten af fødevarebårne bakterier hos mennesker, dyr og fødevarer i EU.​

Se overvågning af sygdomstilfælde i tal, grafer og kort hos Statens Serum Institut

Oversigt over vækstbetingelser, symptomer mm. 

I skemaet ned​​en for kan du se vækstbetingelser, symptomer, infektionsdosis, fødevarer hyppigt involverede i sygdomsudbrud, typisk årsag til smitte mm.:

​​​Skema over bakterier i fødevarer

Fordærvende bakterier, gær- og s​kimmelsvampe i fødevarer

Nogle bakt​erier, gær- og skimmelsvampe kan fordærve vores fødevarer.

Indikatorba​kterier i fødevarer– “hygiejneparametre”

Der er særlige grupper af bakterier, som kan indikere, om der er en god hygiejne i en fødevarevirksomhed. Det er såkaldte indikatorbakterier eller hygiejneparametre. Hvis man finder disse bakterier i en fødevareproduktion, kan der være øget risiko for, at der også er sygdomsbakterier og virus i fødevaren.

Det kan være tegn på fx utilstrækkelig varmebehandling, ikke korrekt nedkøling, krydskontamination, utilstrækkelig rengøring, opbevaring ved for høj temperatur eller en uacceptabel mikrobiologisk kvalitet af produktet.

Se oversigten over bakterier eller grupper af bakterier, som man ofte bruger som indikator og/eller indeksorganismer, når man undersøger fødevarer:​

  • Aerobt kimtal​
  • Enterokokker 
  • Enterobacteriaceae 
  • Coliforme bakterier 
  • Escherichia coli 
  • Gær og skimmel

Antibiotikaresis​tente bakterier, MRSA og ESC

Læs om ant​​ibiotikaresistente bakterier, MRSA og ESC her:

  • Antibiotikaresistente bakterier
  • MRSA
  • ESC

Læs mere

Læs om fordærvende bakterier, gær- og skimmelsvampe her.​

Se den seneste rapport fra EFSA her: Trends and Sources of Zoonoses 2020​