Mykotoksiner

Mykotoksiner er giftstoffer, som dannes af skimmelsvampe, som vokser på landbrugsafgrøder. De mykotoksiner, som oftest påvises i foder og fødevarer, dannes af slægterne Aspergillus, Penicillium og Fusarium.

Der er mulighed for toksinproduktion, allerede mens afgrøden står på marken, ligesom toksinerne også k​​​an dannes under lagring. Skimmelvækst og toksinproduktion kan også foregå på forarbejdede madvarer, bl.a. afhængig af omgivelsernes fugtighed og temperatur.

Forurening

Forurening af fødevarer med mykotoksiner er et velkendt problem, og det vurderes, at omkring 25 % af afgrøderne på verdensplan årligt forurenes med mykotoksiner. I visse tilfælde fører det til, at de bliver uspiselige, og mykotoksinforurening af foderstoffer og fødevarer bliver så ikke blot et sundhedsmæssigt, men også et stort økonomisk problem. Klimaforandringer forventes at påvirke vækst af skimmelsvampe og dermed også af dannelse af mykotoksiner.

Der vil normalt ikke være forskel på indholdet af mykotoksiner i økologiske og konventionelle produkter. Der er dyrkningsforhold, som kan være fordelagtige under begge produkti​​​​onsmåder, og generelt er klima og kornsort de vigtigste faktorer. ​

Der er særlige ​​kostråd om, hvordan du selv kan sikre dig mod højt indtag af mykotoksiner.

Forekomst og kildeopsporing

Skimmelsvampe findes vidt udbredt i landbrugsafgrøder, foder og fødevarer. Under danske forhold er det hovedsageligt mykotoksiner dannet af skimmelsvampe inden for slægterne Aspergillus, Penicillium og Fusarium, der har betydning.
 
De enkelte svampe optræder med forskellig styrke fra år til år, ofte afhængig af vejret. Det er især temperatur og fugtighed, der har betydning for svampenes udvikling og produktion af mykotoksiner.
 
Andre faktorer kan også spille en vigtig rolle for indholdet af mykotoksiner, fx jordbearbejdning, sædskifte, valg af plantesort og pesticidanvendelse.

Symptomer på mykotoksinforgiftning

Sammenhængen mellem indtagelse af mykotoksiner og sygdom hos mennesker og dyr er velkendt, idet der gennem tiden har været flere tilfælde af dødsfald efter indtagelse af brød med højt indhold af meldrøje.
 
For mykotoksiner gælder det generelt, at de typisk ikke har nogen akut skadelig virkning, men at eventuelle skadelige effekter, fx kræft, først opstår efter længere tid.
 
For at reducere skadelige effekter fra mykotoksiner er det således ikke indtaget den enkelte dag, der er af så stor betydning, men mere det samlede indtag over længere tid.​ 

Risikovurderinger

De mest almindeligt forekommende mykotoksiner er vurderet af EFSA. Se under de individuelle mykotoksiner.

Gældende grænseværdier findes i forordning 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer.

Vær opmærksom på EU importrestriktioner, som er implementeret i bekendtgørelse om indførsel af fødevarer m.v. med særlige restriktioner

For forarbejdede produkter – hvis ikke andet er nævnt i fødevarekategorien – anvendes artikel 2 i forordning 1881/2006

Kommissionens forordning Nr. 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer

For dyr som har græsset på forurenet område, kan bekendtgørelse af lov om hold af dyr af 30a være hjemmel til sanktionering.

God fremstillingsmæssig praksis (GMP)

For at undgå svampevækst og produktion af mykotoksiner er det vigtigt, at afgrøden tørres effektivt efter høst, og at den opbevares ved den rette temperatur og luftfugtighed. Der er flere eksempler på, at korn har haft et højt indhold af forskellige mykotoksiner, fordi kornet blev høstet med højt vandindhold og efterfølgende tørret for dårligt, eller fordi det blev opbevaret under fugtige forhold.
 
For mange afgrøders vedkommende er mykotoksiner meget uensartet fordelt i råvaren. Indholdet af mykotoksiner i råvarer kan i mange tilfælde mindskes ved at sortere synligt angrebne dele af partiet fra.

I Codex er der udarbejdet en lang række code of practices for forebyggelse og reduktion af mykotoksiner i relevante fødevarer:

 CAC/RCP 78-2017 Code of Practice for the Prevention and Reduction of Mycotoxins in Spices (eng pdf).

Prøvetagning

Er prøverne udtaget repræsentativt, som tager hensyn til heterogen fordeling? Det særlige ved mykotoksiner er, at det fx. kan være en enkelt tørret figen i et parti, som er ekstremt forurenet, hvorfor det er vigtigt at følge prøvetagningsreglerne på trods af, at det er kompliceret og tidskrævende.

Prøvetagning skal ske i henhold til gældende EU regler, som findes i forordning 401/2006 ændret med forordning 178/2010:

Kommissionens forordning Nr. 401/2006 om prøveudtagnings- og analysemetoder til offentlig kontrol af indholdet af mykotoksiner i fødevarer.

EU forordning 178/2010 om ændring af forordning (EF) nr. 401/2006 for så vidt angår jordnødder, andre oliefrø, trænødder, abrikoskerner, lakrids og vegetabilsk olie.

Andre nyttige dokumenter vedrørende prøvetagning kan findes på EU’s hjemmeside:

EU kommissionens hjemmeside vedrørende prøvetagning (eng).

Mykotoksiner i fokus

​​De mykotoksiner, der herhjemme hovedsagelig fokuseres på i forbindelse med fødevarer, er: