Findes naturligt i tørrede bønner (fx havebønner, pralbønner, kidneybønner limabønner, hestebønner, mungbønner og kikærter), hyldebær og nogle svampe
Sundhedsskadelige effekter
Påvirker mave-tarm kanalen, hvor symptomer på forgiftninger vil opstå i form af diarre, opkastninger og mavekramper (ses normalt et par timer efter indtag).
Risikovurderinger
Der er ikke fastsat et tolerabelt indtag.
GMP
Tørrede bønner skal sættes i blød i mindst 10-12 timer og bagefter koges i frisk vand i mindst en halv time afhængig af sorten (se herunder), inden de er klar til at blive serveret. Vandet skal koge. Det er ikke nok at koge ved 80-90 grader, da det har vist sig, at det så vil tage flere timer at inaktivere lektinerne.
Brug ikke iblødsætningsvandet. Du kan godt bruge kogevandet fra bønnerne i din madlavning, dog under forudsætning af, at det bruges straks eller – hvis det skal bruges senere – køles hurtigt ned til ca. 5 C. Anvendelse straks eller hurtig nedkøling er på grund af bakteriesporer, der kan være tilstede på overfladen af bønner efter kogning. Husk at skylle dine bønner godt inden du koger dem, hvis du ønsker at bruge kogevandet.
Kogetider for forskellige typer af bønner:
- Azukibønner: 45 min
- Brune bønner: 45 min- 1 time
- Friske bønner, så som havebønne og pralbønne: 5-10 min (ift. størrelse)
- Grønne linser: 20-30 min
- Gule ærter: 1 time
- Hvide bønner: 45 min- 1 time
- Hestebønner (små): mindst 30 min
- Hestebønner (store): ca 1 time
- Kidneybønner: mindst 30 min
- Limabønner (butter beans): mindst 30 min
- Mungbønner: 20-30 min
- Pralbønner: 1-1½ time
- Røde linser: 10-12 min
- Sojabønner: 45 min -1 time
- Sorte bønner: 30-45 min
Kikærter Skal som hovedregel koges 45-75 min, dog kan andre former for opvarmning anvendes. Der er forskel på indhold af lektiner i kikærter i forhold til sorten. Du skal som minimum sikre dig, at fx farsen til falafel er gennemstegt, og at vandet fra iblødsætningen ikke anvendes i farsen. Du kan godt bruge kogevandet til fx fars –under forudsætning af, at det bruges straks eller – hvis det skal bruges senere – køles hurtigt ned til ca. 5 C.
Havebønner, pralbønner, kidneybønner, limabønner og hestebønner har særligt højt indhold af lektiner. De bønner, der har et højt indhold af lektiner, bør du ikke bruge til spiring.
Gode spirebønner er fx: Azukibønne, mungbønne, røde og grønne linser, sortøjebønner, urdbønne og ærter
Disse bønner bør du ikke spire: Græsfladbælg, gule ærter, havebønner, hestebønner, hjelmbønner, kidneybønner, pintobønner, brune-, sorte-, og hvide bønner, kikærter, limabønner, pralbønner, sojabønner.
Råvarer
Tørrede bønner, hyldebær og svampe.
Forarbejdede varer
Kogte bønner, konserverede bønner, samt færdigretter hvor bønner indgår som en bestanddel.