Ingrediensstrategi

Vi kan hjælpe dig, hvis du har spørgsmål om udvikling og produktion af nye råvarer og ingredienser til fødevarer, foder og produkter til teknisk brug.

Efter regeringen i 2019 vedtog en regeringsstrategi for ingredienser, har Fødevarestyrelsen som følge af strategien arbejdet målrettet for at skabe bedre rammevilkår for den danske ingrediensbranche.

Ingrediensstrategien rummer en række initiativer, der skal styrke den danske ingrediensbranches innovationskraft og globale førerposition i udviklingen af bæredygtige og sunde fødevarer og foder.

Udover at bidrage til at skabe bedre vækstvilkår for branchen, skal strategien også medvirke til, at vi som samfund bliver bedre til at udnytte de løsninger, som branchen kan tilvejebringe inden for bæredygtighed og sundhed.

Ingredienser 

Ved ingredienser forstås de helt klassiske ingredienser såsom tilsætningsstoffer, kulturer, emulgatorer, aromaer m.m. Ved råvarer menes fx alternative proteinkilder og anvendelse af restprodukter til udvikling eller produktion af nye ingredienser eller produkter.

I Fødevarestyrelsen har vi gjort det lettere for foder- og fødevarevirksomheder at komme i kontakt med os. Vi har nemlig oprettet én indgang for spørgsmål om fx udvikling af nye ingredienser, alternative proteiner eller lignende. Vi kalder det en one-stop-shop.


Det kan fx være spørgsmål vedrørende produktion og udvikling af produkter såsom tilsætningsstoffer, aromaer, emulgatorer, kulturer, enzymer og alternative proteinkilder (fx mikroalger, græs eller insekter) til både foder og fødevarer.

Fødevarestyrelsen har oprettet et dialogforum - Forum for Fremtidens Ingredienser (FFI), som består af repræsentanter fra brancheorganisationer, forskningsinstitutioner og virksomheder. Fødevarestyrelsens innovations- og udviklingsdirektør Per Krogsgaard Christiansen er formand for forummet, som derudover har fire næstformænd valgt blandt forummets medlemmer.

Forummet mødes tre gange årligt, hvor emner af relevans for en fortsat udvikling i ingrediensbranchen drøftes. Det kan være angående EU- eller national regulering, strategiske initiativer, eksport- og erhvervsfremme, innovations- og udviklingsprojekter eller myndighedssamarbejde på tværs.

Sideløbende med disse møder bliver der nedsat task forces med forummets medlemmer, der skal arbejde i dybden med faglige emner, som forummet har peget på, og hvor der er behov for en hurtig og målrettet indsats. I første omgang er der nedsat task forces på områderne eksport- og erhvervsfremme samt bæredygtigt råvaregrundlag. 

"Ingredienser er et område, hvor Danmark kan gå forrest i løsningen af de globale fødevareudfordringer og bidrage til FN's verdensmål for bæredygtig udvikling"

- Regeringsstrategi for ingredienser, 2019

Kontakt os på one-stop-shop@fvst.dk.