Mærkning og registrering af heste

Holder du heste, uanset hvor mange heste du holder, skal dit hestehold og de enkelte heste være registreret i det Centrale Husdyrbrugsregister (CHR). Derudover skal du føre fortegnelser over aktiviteter i dit hestehold.

Hesteejere skal være opmærksom på, at der er regler om identifikation af heste og om hestepas. Det betyder, at alle heste, der er født efter 30. juni 2009, skal mærkes med en chip, have et hestepas og være registreret i Hestedatabasen hos SEGES Heste.

Registrering af hest i CHR

Hvis du holder heste, skal de registreres i CHR. Det er den ansvarlige for hesteholdet, der er forpligtet til at foretage registreringen. Kravet gælder for alle steder, hvor der holdes heste, uanset hvor mange heste, der er på stedet.

Du kan selv foretage registreringen af dit dyrehold på appen 'CHR', der kan hentes i App Store og i Google Play, eller landbrugsindberetning.dk

Hvis der på et sted befinder sig heste med forskellige ejere, så er det ejeren af f.eks. stutteriet, hestepensionen eller rideskolen, der skal foretage registreringen, da denne er ansvarlig for hesteholdet. Registreringen af et hestehold afhænger ikke af, hvem der ejer den jord eller de bygninger, hvor hestene opholder sig.

Hvis der på et sted kun findes heste med samme ejer, så er det ejeren af hestene, der skal lade stedet registrere i CHR.

Alle steder, hvor der holdes heste, skal registreres i CHR. Eneste undtagelse herfor er steder med heste, hvor der kun befinder sig dyr i mindre end 30 dage i træk, og hvortil hestene er flyttet fra samme sted.

​Status som udelukket fra konsum har ikke betydning ift. kravet om registrering af steder med heste i CHR.

Hesteophold i mere end 30 dage skal registreres i CHR

Alle heste, der har permanent ophold i Danmark skal registreres i CHR. Permanent ophold vil sige, at hesten opholder sig på et hestehold i mere end 30 dage.

Få undtagelser, hvor tidsperioden er forlænget er:

  • Heste der deltager i konkurrencer, væddeløb, opvisninger/skuer, træning eller trækdyrsaktiviteter i højst 90 dage
  • Hingste til avl, som holdes i avlssæsonen
  • Hopper til avl, som holdes i højst 90 dage​

Læs mere om registrering af heste og hestehold i CHR

Heste udelukket fra konsum

Heste, der er udelukket fra konsum, må ikke slagtes, men kan afhentes af DAKA, begraves, kremeres eller doneres til en zoo. For heste udelukket fra konsum skal man ikke overholde reglerne for foder-og fødevarehygiejne. Derudover må man selv efterbehandle hesten med medicin efter aftale med dyrlæge.

Heste, som er udelukket fra konsum, skal have hestepas med medicinsider. De såkaldte medicinsider består også af den side, hvor en udelukkelse af hesten fra konsum skal fremgå.

Det er en dyrlæge, som udelukker heste fra konsum

Din hest kan kun udelukkes fra konsum af en dyrlæge. Det sker som led i medicinsk behandling. Du bestemmer selv, hvad der skal ske med din hest, når den dør, men du kan ikke selv vælge at udelukke din hest fra konsum.

Når en hest er meldt ud fra konsum, skal ejeren indberette ændringen, så udelukkelsen fra konsum registreres i en database og attesteres i passet. Vær opmærksom på, der er en tidsfrist på 15 dage for indberetning af ændringen.

Hvis et lægemiddel ikke står på denne liste over stoffer, der er uundværlige til behandling af dyr af hestefamilien og ej heller står opført i tabel 1 over tilladte stoffer til brug hos produktionsdyr, medfører brug af lægemidlet, at hesten udelukkes fra konsum for bestandigt. Du kan finde tabel 1 over tilladte stoffer til brug hos produktionsdyr her.

Heste, som ikke er udelukket fra konsum

Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum, betyder det ikke, at den skal slagtes og anvendes i fødevareproduktion, men det betyder, at den kan slagtes. Det kan den kun, hvis du, som hesteejer, vælger det. Heste, som ikke er udelukket fra konsum, kan f.eks. også aflives og afhentes af DAKA, begraves, kremeres eller doneres til en zoo.

Læs her, hvad der skal gøres med din hest, når den dør

Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum, skal den stadig være registreret i CHR. CHR er et ​status som udelukket fra konsum har ikke betydning ift. kravet om registrering af steder med heste i CHR.

Regler for heste i konsum

Når din hest er i konsum:

  • Skal du overholde reglerne for foderhygiejne og reglerne for fødevarehygiejne
  • Må du kun give din hest medicin, hvis du har taget et medicinhåndteringskursus​
Foder

Når du fodrer et dyr, som potentielt kan indgå i fødekæden, skal du overholde reglerne for foderhygiejne og reglerne for fødevarehygiejne. Det betyder bl.a., at dit foder skal beskyttes mod skadedyr, forurening og må ikke gå i fordærv.

Du skal også have sporbarhed over det foder, som du giver dine dyr. I de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at gemme fakturaen fra foderstofforretningen føre notat eller et dokument på computer, men i nogle tilfælde skal du også gemme følgesedler, hvis ikke alle relevante oplysninger fremgår af fakturaen.

Du skal vide, hvad du har købt ("fodernavn" og mængde), dato for købet og hvem der har solgt dig foderet, men du skal ikke indsende foderplaner.

Foderfortegnelser kan både være kvitteringer, en bog, eller et dokument på computeren. De skal ikke indberettes til Fødevarestyrelsen, men blot opbevares derhjemme.

Formålet med sporbarhed er, at du kan reagere, hvis foderproducenten ved en fejl får blandet foderet forkert, så der er farligt for dyr og mennesker. Du ved så, om dine har spist noget af det berørte parti foder.​

Læs mere om regler for foderhygiejne og for fødevarehygiejne

Medicin

Hvis din hest ikke er udelukket fra konsum, skal du have gennemført et medicinhåndteringskursus, inden du må give medicin til egen hest.

Dette gælder både dyreejere og deres medhjælpere, hvis de skal anvende veterinærmedicin til produktionsdyr. Dem som giver medicinen skal have gennemført et godkendt kursus i håndtering af veterinære lægemidler.

Læs mere om medicinhåndteringskursus

Er du dyrlæge og vil vide mere om afholdelse af medicinhåndteringskurser, kan du læse her For dyrlæger der vil afholde kursus i medicinhåndtering

Lægemidler der udelukker hest fra konsum

Ifølge EU lovgivning kan lægemidler, der står opført på liste over stoffer, der er uundværlige til behandling af dyr af hestefamilien, anvendes til heste, der ikke er udelukket fra konsum. I sådanne tilfælde udsættes slagtning af det pågældende dyr med en tilbageholdelsestid på mindst seks måneder, efter at dyret er blevet behandlet med det pågældende stof. Du kan finde listen her

Indberetning af ændringer

Ejeren af hesten er ansvarlig for indberetning af ændringer i hestens konsumstatus, ændringer i mærkning (f.eks. nu chip), ændring i status som regisreret hest hhv. hobbyhest og ændringer i ejerskab. 

Du indberetter alle ændringer, der angår

  • konsumstatus 

  • ejerforhold

  • status som hobbyhest henholdsvis registreret hest

  • ændringer i signalement

Ændringerne skal indberettes ved, at hestepasset og en ændringserklæring indsendes.

Hvis du har en såkaldt registreret hest, kan du selv bestemme, hvem du vil indberette ændringer til. Indberetningen kan ske til det oprindeligt udstedende organ, også selvom dette er i et andet EU-land, eller til et for racen passende udstedende organ i Danmark eller til SEGES, Heste.

Har du en hobbyhest, skal du indberette ændringer til SEGES, Heste.

Ændringer skal indberettes inden 30 dage efter ændringen er indtruffet, dog er fristen inden 14 dage, hvis hesten er behandlet med et lægemiddel, der betyder udelukkelse fra konsum.

Ny chip

Alle heste skal have chip. Hvis din hest får ny chip, er dette en ændring i mærkning af hest, og det skal indberettes, så det kan registreres i databasen. Vær opmærksom på tidsfristen på 30 dage for indberetning af ændringen.

Ny hest

I forbindelse med ejerskifte er det køberen af hesten, der har ansvaret for indberetningen af ejerskiftet. Derfor er det dig som ny ejer, der skal indberette ændringen, så det bliver registreret i databasen. Vær opmærksom på tidsfristen på 30 dage for indberetning.

Heste købt i udlandet

Hvis du køber en hest i udlandet, og den skal have permanent ophold i Danmark, skal du registrere den i den danske hestedatabase. Det betyder, at passet skal indsendes til et for racen passende udstedende organ i Danmark eller til SEGES, Heste. Det udstedende organ skal attestere, at hesten nu er registreret i den danske database ved at stemple i afsnit I, del C. Du skal anmelde hesten, inden 30 dage efter at toldproceduren er afsluttet. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at pas, der er udstedt før 1. januar 2016, bliver opdateret med afsnit I, del C af det oprindeligt udstedende organ, inden hesten forlader oprindelseslandet. Såfremt hestens pas ikke lever op til kravene i Forordning (EU) 2021/963, vil SEGES Heste udstede et nyt pas til hesten.

Føl

Hvis din hoppe får et føl skal det registreres. Føllet skal have pas inden 12 mdr. efter dets fødselsdato (ansøgningen skal være det pasudstednede organ i hænde senest 10 mdr. efter føllets fødsel). Hvis føllet ​forlader Danmark indenfor de 12 måneder, skal føllet have et pas, inden det forlader bedriften. Operatører af dyr af hestefamilien skal sikre, at injicerbare transpondere anbringes samtidig med eller kort før datoen for udfyldelsen af identifikationsformularen, som er påkrævet til ansøgning om udstedelse af hestepasset. Dog gælder der en undtagelse fra det begrænsede tidsinterval for føl på under 6 måneder, når de er chipmærket til certificeringsformål med henblik på ledsagelse af moderen til et midlertidigt ophold i en anden medlemsstat af en varighed på under 30 dage, jf. Kommissionens Gennemførelsesforordning (EU) 2021/963, art. 11, stk. 3, litra b.

Ny status for hest

Hvis din hest ændrer status, som f.eks. hobbyhest eller registreret hest, skal det indberettes, så det kan blive registreret i databasen. Hvis du har en hobbyhest, der ændrer status og bliver optaget i en stambogsforening (og dermed bliver en såkaldt registreret hest), skal hesten have et nyt pas. Vær opmærksom på tidsfristen på 30 dage for indberetning af ændringen.

Indberetning af ændringer i hestens basisoplysninger

Ejeren af hesten er ansvarlig for indberetning af ændringer i dyrets konsumstatus, chipmærkning, ejer og status fra hingst til vallak ved kastration.

Ændringerne skal indberettes ved, at hestepasset indsendes til det organ, der har udstedt hestepasset eller SEGES Heste, hvis hestepasset er udstedt i udlandet. Dog skal ejerskifte ske ved indsendelse af ejercertifikat. Læs mere om dette under 'Ny hest' nedenfor.

Frister for indberetning:

  • Der er en frist på 48 timer for indberetning af ændringer i konsumstatus.
  • Der er frist på 7 dage for indberetning af ændringer i hestens identifikationsmiddel (f.eks. chip).
  • Der er frist på 7 dage for indberetning af ejerskifte.
  • Der er frist på 7 dage for indberetning af kastration.
  • Der er frist på 14 dage, når hesten dør ved andet end slagtning, det vil sige bliver aflivet eller forsvinder, for indsendelse af pas og ejercertifikat eller registreringsbevis til SEGES Heste.

Tilmeld dig n​yheder om heste

Du kan få nyheder om dyresundhedsloven og heste ved at tilmelde dig nyhedsbrevet "Faglige nyheder om dyresundhedsloven" på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Via nyhedsbrevet vil du løbende modtage information om de nye EU-regler for heste og de andre dyrearter, der er omfattet af dyresundhedsloven.

Find relevant vejledning og blanket om CHR til heste herunder

Har du brug for hjælp til registrering af den enkelte hest i CHR?

Du kan kontakte Hesteafdelingen hos SEGES på:

Mail: hestekontoret@seges.dk
Telefon: 87 40 50 00