Egenkontrol for animalske biprodukter

Driftsledere skal udføre egenkontrol i virksomheder, der har at gøre med animalske biprodukter. Egenkontrol er virksomhedens værktøj til at kontrollere sig selv.

Driftsledere skal sikre, at animalske biprodukter eller afledte produkter ikke fjernes fra virksomheden, hvis de mistænkes for eller konstateres ikke at overholde bestemmelserne i forordningen om animalske biprodukter. Det gælder dog ikke, hvis de bortskaffes.

Hvis du udfører disse aktiviteter, skal du føre egenkontrol baseret på HACCP-principperne:

  • Forarbejdning af animalske biprodukter
  • Omdannelse af animalske biprodukter til biogas eller kompost
  • Håndtering og opbevaring af mere end én kategori af animalske biprodukter eller afledte produkter på samme virksomhed eller anlæg
  • Fremstilling af foder til selskabsdyr

Egenkontrol efter HACCP-principperne

HACCP står for Hazard Analysis and Critical Control Points. Principperne bygger på risikoanalyse og kritiske kontrolpunkter ved produktion af forskellige produkter. Det gælder oftest for fødevarer, men systemet kan også anvendes i mange andre sammenhænge.

Den ansvarlige for virksomheden skal indføre et egenkontrolprogram efter HACCP-principperne, så virksomheden opfylder forordningens krav. Reglerne er beskrevet forordningen om animalske biprodukter artikel 29.

HACCP omfatter syv principper

  1. at identificere farer, som skal forebygges, fjernes eller reduceres til et acceptabelt niveau
  2. at identificere de kritiske kontrolpunkter på det eller de produktionstrin, hvor det er vigtigt at have produktionen under kontrol for at forebygge eller fjerne en fare eller reducere den til et acceptabelt niveau
  3. at fastsætte kritiske grænser på kritiske kontrolpunkter, som adskiller acceptable forhold fra uacceptable forhold med henblik på at forebygge, fjerne eller reducere identificerede farer
  4. at fastlægge og gennemføre effektive overvågningsprocedurer for kritiske kontrolpunkter
  5. at foretage korrigerende foranstaltninger, hvor det ved overvågningen viser sig, at et kritisk kontrolpunkt ikke er under kontrol
  6. at fastlægge procedurer for at verificere, at de foranstaltninger, der er beskrevet i punkt 1-5, er komplette og fungerer effektivt. Verifikationsprocedurer skal gennemføres med regelmæssige mellemrum.
  7. at udfærdige dokumenter og føre registre, der svarer til virksomhedens art og størrelse, for at dokumentere, at foranstaltningerne i punkt 1-6 gennemføres effektivt.

Virksomheden skal tage sine procedurer op til revision og foretage de nødvendige ændringer, hvis der sker ændringer af et produkt, en proces eller ethvert andet trin i produktionen, forarbejdningen, opbevaringen eller distributionen.