Anbefalingerne og rådene her er baseret på Sundhedsstyrelsens og Fødevarestyrelsens bog "Mad til små – fra mælk til familiens mad".
Hvad er anbefalingerne for amning?
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at mødre ammer deres spædbørn fuldt ud, til de er omkring 6 måneder. Hvis barnet ikke ammes anbefales modermælkserstatning.
Modermælkserstatning sælges enten som pulver, der skal blandes op i vand, eller som drikkeklare, langtidsholdbare UHT-produkter. Der er regler for, hvordan modermælkserstatninger skal være sammensat. Det er derfor underordnet, hvilket mærke du vælger.
Det er barnets udvikling og parathed, der afgør, hvornår barnet kan begynde at spise anden mad end mælk. Barnet kan tidligst begynde at få fx grød og mos, når det er 4 måneder og senest, når barnet er 6 måneder. Overgangen til mad før 6 måneder kan ske, hvis barnet udelukkende får modermælkserstatning, og hvis barnet viser tegn på sult eller ikke tager tilstrækkeligt på.
Læs mere om hvornår og hvordan man kan begynde på ske-mad.
Modermælken har gode helbredsmæssige effekter
Modermælk har en række helbredsmæssige, positive effekter for barnet. Studier viser, at der er en sammenhæng mellem amning og helbredsforhold hos både moderen og barnet.
For barnet tyder de eksisterende studier bl.a. på:
- Sygdomme: Amning nedsætter risiko for infektionssygdomme, specielt diarré, mellemørebetændelse og luftvejsinfektioner.
- Allergi: Amning nedsætter risikoen for komælksallergi. Det er især hos børn, der er arveligt disponeret for allergi.
- Vækst. Amning medfører en lidt lavere tilvækst (vægt og længde) i første leveår, men muligvis en øget sluthøjde.
- Kognitiv udvikling. Amning medfører muligvis en bedre kognitiv udvikling – også efter ammeperioden.
- Spædbarnsdød. Amning nedsætter muligvis risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød).
- Vægt. Amning nedsætter muligvis risikoen for fedme i barndommen.
Om amning
For moderen tyder de eksisterende studier bl.a. på, at amning nedsætter risikoen for
- brystkræft
- muligvis kræft i æggestokkene
- muligvis risikoen for type 2-diabetes.
Du kan finde en detaljeret oversigt over amningens effekter i Sundhedsstyrelsens publikation ”Amning – en håndbog for sundhedspersonale”.