Madpakkehånden: hjælp til madpakken

En sund og mættende madpakke er vigtig, da den giver energi og velvære til en god skoledag eller arbejdsdag. Du får mere energi og bedre koncentrationsevne. 
Vi spiser op mod halvdelen af dagens mad, mens vi er væk hjemmefra.

Madpakkehånden

Fødevarestyrelsen har lavet en simpel huskemodel - Madpakkehånden - så du nemmere kan huske det hele når madpakken skal laves. Madpakkehånden tager afsæt i De officielle Kostråd.

 

En sund, varieret og klimavenlig madpakke indeholder mad fra de fem forskellige fødevaregrupper, som står skrevet på hver finger:

  • Brød -  fuldkornsbrød – helst fuldkornsvarianter af rugbrød eller andet brød
  • Grønt - snackgrønt, salat eller grønt på brødet
  • På brødet – bælgfrugter, æg, ost eller kød
  • Fisk – forskellige slags fisk og skaldyr
  • Frugt - det friske og søde

Få inspiration og ideer til din madpakke

I Fødevarestyrelsens pjece ’Gi madpakken en hånd – godt for sundhed og klima’ kan du få ny inspiration og gode tips til, hvordan du kan tilberede en sund, varieret og klimavenlig madpakke med afsæt i De officielle Kostråd - godt for sundhed og klima. Find fx ideer til, hvad det gørnne i madpakken kan være, eller forslag til hvad du kan komme på brødet. 

Idéerne kan bruges hvad enten du er barn, voksen, mand eller kvinde. Det vil sige alle mellem 2 og 65 år.

Du kan også printe en A4 plakat til køleskabsdøren med ideer til madpakken. ret link

Brug resterne fra din aftensmad

Du kan skabe variation i din madpakke og samtidig undgå madspild ved at bruge dine rester fra fx aftensmaden til madpakken. Du kan også planlægge at lave lidt ekstra aftensmad, som du kan bruge i madpakken dagen efter. Tag fra og sæt på køl, allerede inden aftensmaden serveres. På den måde kan du variere madpakkerne og spare tid.

Mulighederne er mange, og du kan fx bruge rester af:

  • Bagte rodfrugter
  • Brune ris
  • Falafel
  • Fiskefilet
  • Fiskefrikadelle
  • Frikadelle
  • Fuldkornspasta
  • Hummus
  • Kartoffelsalat
  • Kyllingebryst
  • Kyllingelår
  • Pasta, ris eller bælgfrugter til en salat
  • Fuldkornspitabrød med fyld
  • Pizza
  • Råkost eller salat
  • Tærte
  • Æggekage

Indhold