Lokkemad til invasive arter

Der er krav til anvendelse af lokkemad (bait) til bekæmpelse af invasive arter som mårhund, vaskebjørn og mink, når lokkemaden indeholder noget af animalsk oprindelse. Lokkemad kaldes også bait.

​Miljøstyrelsen er forpligtet til at bekæmpe mårhunde, som er en invasiv art i den danske natur. Det gøres bl.a. ved at jægerne lokker mårhunde til foderpladser, hvor de så kan aflives. Der kan også være behov for at bekæmpe vaskebjørne, og mink, der er undslupne fra minkfarme og som etablerer sig i naturen. Der er erfaring for, at en række produkter med animalsk indhold, dvs. animalske biprodukter, er velegnende som lokkemad, også kaldet bait.

Det er imidlertid forbundet med risiko for spredning af sygdomme at lægge eller efterlade animalske biprodukter i naturen, og derfor er det som udgangspunkt forbudt i hele EU. Sygdomme kan spredes med produkterne, først til de vilde dyr, og derfra videre til landbrugets produktionsdyr. Det gælder også produkter fra fødevareproduktion og færdige fødevarer. Flere sygdomme, som ikke er farlige for mennesker, kan overleve i færdige fødevarer, som f.eks. afrikansk svinepest. Det er en aktuel trussel, da madaffald, der er inficeret med afrikansk svinepest er, og har været, årsag til spredning af sygdommen over store afstande i Europa. Andre sygdomme elimineres undervejs i fødevareproduktion, ved f.eks. varmebehandling og lagring.