Udviklingen i Europa

Her kan du læse om udviklingen af afrikansk svinepest i EU

Afrikansk svinepest (ASF) er aldrig konstateret i Danmark, men sygdommen forekommer i flere EU-lande. D​​et drejer sig om Bulgarien, Estland, Grækenland, Italien, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet, Tyskl​and og Ungarn. 

Fødevarestyrelsen følger situationen tæt og udarbejder trusselsvurderinger når der sker væsentlige ændringer i den epidemiologiske situation. Vurderingen er, at der fortsat er meget lav risiko for afrikansk svinepest i Danmark.  

Find de seneste trusselsvur​​deringer for sygdomme hos svin blandt vores faglige nyheder​

Udviklingen i 2023

I starten af 2023 er langt de fleste udbrud i tamgrise set i Rumænien. Udbrud i vildsvin ses hovedsagelig i Tyskland og Polen.

Udviklingen​ i 2022

  • 2. december blev der fundet et ASF positivt vildsvin i Tjekkiet. Tjekkiet har været fri for ASF siden marts 2019, efter sygdommen blev fundet i vildsvin i juni 2017.
  • 7. januar blev der konstateret ASF i vildsvin i Norditalien. Det er første gang, sygdommen er fundet i Italien uden for Sardinien.


​På EU-Kommissionens hjemmeside, finder du information om hvordan ASF lovgivningsmæssigt er reguleret samt et kort over udbredelsen i EU. Gå til EU Kommissionens hjemmeside.


Gå til Verdens dyrsundheds organisations (WOAH) hjemmeside, kan du finde information om sygdommen samt om den globale udbredelse.

Historisk udvikling i Europa​

Tilbage i 90'erne var der udbrud i Spanien (1994) og i Portugal (1999). På Sardinien (Italien) har sygdommen været endemisk forekommende siden 1979 og er det stadig i dag.

I 2007 blev afrikansk svinepest for første gang konstateret i Georgien. Sygdommen blev spredt til Armenien, Aserbajdsjan og Rusland. Siden 2007 har Rusland haft flere udbrud af afrikansk svinepest, primært i området ved Sortehavet. Afrikansk svinepest er vidt udbredt hos både tam- og vildsvin i den europæiske del af Rusland. I 2012 blev det første tilfælde af afrikansk svinepest hos tamsvin fundet i Ukraine og i 2013 rapporterede Hviderusland om deres første tilfælde af afrikansk svinepest hos tamsvin.

I 2014 kom afrikansk svinepest for første gang (Sardinien ikke medregnet) ind i EU fra grænselandene i Øst. Sygdommen blev fundet i Estland, Letland, Litauen og Polen. I løbet af 2014, 2015 og 2016 spredte sygdommen sig i landene fra øst mod vest. I 2017 kom sygdommen til Tjekkiet og Rumænien, og i 2018 til Ungarn, Bulgarien og Belgien. I 2020 blev afrikansk svinepest fundet i Grækenland og i Tyskland.

 

Fordeling af udbrud af afrikansk svinepest i EU fra 2014-2022.

 

Årstal Total antal grisebesætninger Total antal vildsvin EU-lande med konstateret ASF
2014 40 264 Estland, Letland, Litauen, Polen
2015 42 1650 Estland, Letland, Litauen, Polen
2016 48 2301 Estland, Letland, Litauen, Polen
       
       
       
       
       
       

​ 

Ofte stillede spørgsmål

​Fødevarestyrelsen overvåger en lang række smitsomme husdyrsygdomme i Danmark, både i tamm​​e og i vilde dyr. For vildsvin drejer det sig om afrikansk svinepest, klassisk svinepest og Aujeszkys sygdom. Dette er sygdomme, som vi har overvågningsprogrammer for, og både tamsvin og vildsvin indgår.

Ud over disse svinesygdomme, skal vildsvin også undersøges for trikiner (parasit). Dette skal gør​​​​es af fødevaresikkerhedsmæssige årsager, da trikiner kan inficere mennesker og forårsage alvorlig sygdom.

Hvis du bortskyder et vildsvin, skal der udtages prøver for Aujeszkys sygdom, klassisk og afrikansk svinepest samt trikiner. Det gælder både for vildsvin fra vildtbanen og vildsvin und​er hegn. De organer, der skal udtages, er milt og hjerte samt et stykke af mellemgulvsmuskulaturen. 

Link til detaljeret vejledning i udtagning af prøverne samt information om, hvad du skal gøre med dem.​​

Som et led i handlingsplanen for at undgå at få afrikansk svinepest til Danmark, ønsker Fødevarestyrelsen at få kend​​​skab til udbredelsen af vildsvin i landet. Desuden ønsker Fødevarestyrelsen at teste døde og nedlagte vildsvin for svinepest. 

Derfor har Fødevarestyrelsen introduceret appen VildsvineTip, hvor det er muligt at indberette fund af levende vildsvin samt spor efter disse. Det er også muligt at indberette fund af dø​​de eller nedlagte svin. Fund af levende vildsvin og spor vil blive videregivet til Naturstyrelsen med henblik på bortskydning af dyrene. Døde og nedlagte vildsvin vil blive testet for svinepest. De nedlagte vildsvin vil også blive undersøgt for trikiner på Fødevarestyrelsens regning. 

Hent appen nu
Du kan hjælpe med til overvågningen af afrikansk svinepest ved at indmelde fund af vildsvin på appen VildsvineTip. Appen kan hentes i AppStore og på Google Play. Når du har indberette​​t fund af døde og nedlagte vildsvin, vil du i appen få besked om, hvorvidt dyret var smittet med afrikansk svinepest eller ej.

Hjemmeside med fund af vildsvin
I tilknytning til appen har Fødevarestyrelsen etableret hjemmesiden vildsvin.fvst.dk, hvor alle fund af ​levende, døde og ned​lagte vildsvin i hele Danmark kan ses. Du vil således kunne finde din egen og andres indberetninger på et kort. For døde og nedlagte vildsvin vil du også kunne se, om dyrene har været smittet med afrikansk svinepest eller ej.​

Gå til vildsvin.fvst.dk

 

Årstal Total antal grisebesætninger Total antal vildsvin EU-lande med konstateret ASF
2014 40 264 Estland, Letland, Litauen, Polen
2015 42 1650 Estland, Letland, Litauen, Polen
2016 48 2301 Estland, Letland, Litauen, Polen
       
       
       
       
       
       

​