Generelt medfører sygdommen feber, der kommer og går og har et forløb af ca. 1-3 ugers varighed.
Hos kvæg
Inkubationstiden, den tid der går fra dyret er blevet smittet til det udviser symptomer på sygdom, er meget varierende alt efter hvornår i drægtigheden dyrene er blevet smittet.
Sygdommen er karakteriseret ved:
- Omløbninger (gentagne forsøg på at få et dyr drægtigt)
- Aborter. Sygdommen kaldes fra gammel tid for 'smitsom kalvekastning' (kastning = abort)
- Der ses svagtfødte eller dødfødte kalve
- Hos køer ses tilbageholdt efterbyrd, som er stærkt smittefarlig
- Nedsat mælkeydelse hos køer
- Hos tyre ses betændelse i testiklerne, der kan medføre sterilitet
Hos svin
Sygdomstegn hos svin inkluderer:
- Omløbninger
- Abort
- Svagt- eller dødfødte smågrise
- Orner smittet med brucellose vil stå med en eller to hævende testikler
Hos får og geder
Sygdom skyldes oftest B melitensis, men B abortus kan også være involveret. Sygdom som følge af smitte med B melitensis er aldrig set i Danmark, men den ses bl.a. i middelhavslandene. Brucellose pga. smitte med B ovis omtales i særligt afsnit om bekæmpelse.
Sygdomstegn hos får og geder ved B melitensis inkluderer:
- Aborter fra 4. drægtighedsmåned
Sygdomstegn hos får ved B ovis inkluderer:
- Hævede testikler
- Nedsat frugtbarhed hos vædderne
- Lejlighedsvis ses aborter eller forøget dødelighed blandt nyfødte lam
Brucella kan overføres til mennesker i forbindelse med håndtering af smittede dyr. Især Brucella melitensis (fra får og geder) er meget smitsomt for mennesker.
Bakterien kan overleve uden for et dyr i mere end 2 måneder (kølige betingelser), men eksponering af bakterien for direkte sollys vil inaktivere den i løbet af få timer.
Kvæg
Bakterierne udskilles med mælk og i flåd fra livmoder, og mange køer bliver midlertidigt sterile. Bakterier kan isoleres fra livmoderen under drægtighed, under sammentrækningen af livmoder efter fødsel, og kun i sjældne tilfælde fra den ikke-drægtige livmoder. Udskillelsen af bakterier ophører normalt med ophør af flåd fra livmoderen efter fødsel/kastning. Enkelte køer, der har aborteret, udskiller bakterien igen ved de efterfølgende normale drægtigheder.
Bakterien udskilles i mælken i varierende tidsrum, men de fleste køer udskiller brucellabakterien livslangt.
Overførsel af sygdommen sker ved indtagelse af bakterien gennem munden. Kreaturerne kan æde eller drikke smittet foder/vand, eller slikke genitalerne på smittede dyr. Brucella kan endvidere overføres gennem slimhinder, hornhinde eller åbne sår.
Brucellose hos kvæg er næsten udelukkende forårsaget af Brucella abortus, men også B suis eller B melitensis kan inficere kvæg. B suis synes dog ikke at kunne smitte mellem køer.
Diagnosen baseres på dyrkning af bakterien eller påvisning af antigener i en blodprøve fra et smittet dyr. Bakterien kan findes i moderkage eller mavesæk eller lunger hos det aborterede foster. Antistoffer findes i mælk, valle, sæd og plasma.
Brucellose forekommer i det meste af verden, men er udryddet i Danmark.
Brucellose har været udryddet i Danmark siden 1959, og Danmark blev af EU erklæret officielt fri for Brucellose 1979.
Sidst sygdommen blev set blandt kreaturer i Danmark, var i 1962. Hos svin ses sygdommen med års mellemrum i enkelte besætninger, sidst i 1999. Dette kan skydes at sygdommen findes i harebestanden, specielt i Midt- og Østjylland. Hos får og geder er Brucellose pga. smitte med B melitensis aldrig fundet i Danmark. B ovis findes lejlighedsvis i Danmark.
Sygdommens forekomst blandt forskellige arter
- Kvæg
Bakterien har været kendt i Danmark siden 1896. Et udryddelsesprogram blev startet i 1948 og i 1959 blev danske kvægbesætninger erklæret fri for B abortus. Det sidste udbrud sås i 1962.
- Svin
Det første tilfælde af svinebrucellose forekom i Danmark i 1932. Med års mellemrum dukker enkeltstående udbrud op, sidst i 1999. Dette skyldes, at B suis, biotype 2, formentlig fortsat eksisterer i den danske harebestand, specielt i et bælte over Midtjylland. De sidste udbrud har således haft tilknytning til frilands-svinebesætninger.
- Får og ged
I Danmark er sygdommen bekæmpet.