Inkubationstiden (den tid, der går, fra dyret er blevet smittet, til det udviser symptomer) varierer fra 4 til 14 dage.
Der optræder feber, øget sekretion fra øjne og næse samt savlen. Efterhånden ses hævelse af huden omkring øjnene, forstærket vejrtrækning og rødme af slimhinder som følge af øget blodtilstrømning. Efter yderligere 2-3 dage opstår der pletter i huden, og disse kan i første omgang ses på ubehårede hudområder (mule, øre). Pletterne bliver til faste cirkelrunde fortykkelser i huden på ca. 1 cm i diameter, og de rager lidt ud over almindeligt hudniveau. Herpå dannes der efterhånden en blære. Udviklingen af koppeudslættet afsluttes med vævsdød, og der ses en mørk, hård skorpe og en stjerneformet arvævsdannelse.
Hos ældre dyr begrænses udslættet til hale og yverregion, men det hos lam og kid kan ses, ikke bare på det meste af huden, men også på slimhinderne i luftvejene og tarmsystemet. Hos de unge dyr er sygdommen dødelig i 50-80 pct. af tilfældene, mens den hos ældre dyr er nede på 2-5 pct.
Overlevende får og geder har livsvarig immunitet.
Virus er meget stabilt, og smitten kan overføres via luftvejene eller gennem sår i huden. Der er ligeledes mistanke om, at virus kan overføres med bidende insekter.
Sygdommen er anmeldepligtig. Såfremt der opstår en mistanke om fåre- og gedekopper, der ikke kan afvises af den regionale veterinærchef, bliver den berørte besætning sat under offentligt tilsyn, og der udtages materiale til undersøgelse på Veterinærinstituttet.
Veterinærafdelingen i Fødevarestyrelsen foretager smitteopsporing til andre besætninger, der har modtaget dyr fra besætningen de sidste 30 dage. Endvidere smitteopspores kontaktbesætninger i de seneste 30 dage. Sådanne kontaktbesætninger sættes også under offentlig tilsyn.
Ved positiv diagnose skal den smittede besætning, samt dyr i kontaktbesætninger, slås ned. Kadaverne bortskaffes enten ved destruktion eller ved nedgravning. Rengøring og desinfektion skal godkendes af Fødevarestyrelsen.
Der oprettes 3-kilometers beskyttelseszoner og 10-kilometers overvågningszoner omkring smittede besætninger.
Vaccination med levende vaccine giver en langvarig immunitet. Også vaccine mod lumpy skin disease kan bruges til immunitet af får og geder. I Danmark er det imidlertid forbudt at vaccinere mod fåre- og gedekopper.