Forårsviræmi hos karper

Fisk og skaldyr

Forårsviræmi hos karper (Spring Viraemia of Carp, SVC) er en virusbetinget sygdom hos fisk i karpefamilien.

​​Unge fisk på op til ét år er mest modtagelige overfor forårsviræmi hos karper (også kaldet SVC) Dog kan alle aldersgrupper blive ramt. Dødeligheden er mellem 30 og 100 pct.

Sygdomstegn omfatter:

  • Sløvhed
  • Følger ikke med stimen
  • Findes ved kanten
  • Væske i bughulen
  • Udstående gatåbning med pseudocasts (gråhvide tråde bestående af fækalier og tarmepithel)
  • Der kan forekomme blødninger i huden, ved finnebasis og omkring gatåbningen
Der kan også forekomme symptomer såsom:
 
  • ​​​Mørkfarvning af skind
  • Udstående øjne
  • Blege gæller
  • Ved opklip kan der observeres blodige pletter i muskel- og fedtvæv samt i svømmeblæren
  • Ved akut dødelighed kan læsioner være fraværende

SVC overføres oftest ved tæt kontakt mellem inficerede fisk, men kan også overføres indirekte via vektorer (f.eks. karpelusen Argulus foliaceus eller iglen Piscicola piscicola).

SVC kan kontrolleres ved hjælp af omhyggelig forvaltning og god hygiejne. Virus spredes gennem vand eller ved flytning af levende inficerede fisk. Man bør undgå at flytte fisk eller benytte udstyr fra inficerede dambrug. Der findes endnu ikke nogen vaccine mod SVC.
 
​Hele Danmark inklusiv danske havområder er, af EU, godkendt som værende fri for forårsviræmi hos karper i henhold til Kommissionens beslutning 2010/221/EF.​​​
 
Udbrud af SVC forekommer typisk om foråret, når vandtemperaturen når 11-17 ºC. Sygdommen ebber ud ved 17 °C og stopper helt ved 22 °C. Sygdommen er primært udbredt i USA og Kina, men er desuden rapporteret fra de fleste europæiske lande med karpebrug, dog uden det volder alvorlige problemer.