Hold det adskilt

Sørg for at holde råvarer (f.eks. råt kød) adskilt fra færdig mad som salat og brød. Få dråber kødsaft fra råt kød kan være nok til at gøre dig syg.

Kødsaft fra råt kød kan l​et blive spredt via dine fingre, et skærebræt eller f.eks. en grilltang. Blot få dråber kødsaft fra råt kød, der kommer over på salat, brød eller færdigstegt kød, kan være nok til, at du ender på toilettet med dårlig mave. 

Hold råvarer adskilt fra mad, der er klar til at spise 

Husk at holde:

  • Forskellige råvarer adskilt under opbevaring og tilberedning. Så spreder ikke bakterier mellem råvarerne.
  • Rå grønsager adskilt fra råt kød. Så forurener du ikke kødet med jordbakterier eller forurener grønsagerne med bakterier fra kødet.
  • Råt kød og spiseklar mad adskilt. Hold pålæg, dessert og den færdige middagsmad adskilt fra råt kød.
  • Forskellige typer råt kød adskilt i køleskabet.

Hvis bakterier som salmonella eller listeria bliver overført fra råvarer til færdiglavet mad, kan de få frit spil, fordi der ikke er nogen særlig konkurrence fra andre bakterier. På den måde får de lettere ved at formere sig i den færdige mad – især hvis maden står uden for køl.

Læg frossent kød til optøning i en plasticboks, en høj skål eller et fad i køleskabet

Sørg for, at skålen eller fadet er tilstrækkeligt stort. Så undgår du, at saft fra det rå kød løber ud i køleskabet eller drypper ned på andre madvarer i køleskabet.

Hold en god hygiejne ved grillen

Ofte går det galt ved grillen, hvor det kan være mere besværligt at få vasket hænder og holde det rå kød adskilt fra færdig mad. 

Læs om hvordan du holder en god hygiejne ved grillen her.

Undlad at vaske eller skylle den rå kylling under vandhanen

Det er som oftest ikke nødvendigt at skylle den rå kylling og du risikerer at sprøjte bakterier ud over køkkenvask og -bord med risiko for at forurene f.eks. rå grønsager eller redskaber, der ligger tæt ved vasken. Hvis du alligevel vælger at vaske den rå kylling, bør du være påpasselig med hygiejnen. 

Skift eller vask skærebræt, kniv og andre redskaber lige efter, de har været brugt til råt kød. 

Du kan nemt komme til at sprede bakterier via køkkenredskaber. Knive, stegegaffel, røremaskine og skærebræt skal altid gøres grundigt rent efter brug. Hvis du har brugt redskaberne til råt kød, fjerkræ, fisk, æg og grøntsager, bør redskaberne rengøres straks efter brug. Grundig rengøring fjerner bakterier og virus.

Brug to stegegafler eller to paletknive, hvor den ene kun bruges til færdigstegt kød

Hvis du bruger én kniv først til råt kød og lige efter til at snitte f.eks. salat, vil salaten blive forurenet med bakterier fra det rå kød. Det kan være nok til, at du bliver syg med mavepine og diarré.

Det samme kan ske, hvis du bruger den samme stegegaffel eller paletkniv til først at håndtere råt kød og derefter færdigstegt kød på stegepanden eller på grillen.

Brug rene klude og viskestykker

Karklude, viskestykker, håndklæder, forklæder med mere kan også sprede bakterier. Vask og skift dem ofte. Tør evt. spildt kødsaft op med køkkenrulle.

Vask hænder, når du har rørt ved råt kød

Husk at vaske hænder ofte – både før du laver mad, og når du skifter mellem f.eks. råt kød og færdig mad. Du kan nemlig sprede bakterier via hænderne. Under madlavning er det især vigtigt at vaske hænder, hver gang du har rørt ved råt kød. Det gælder også, når du f.eks. former hakkebøffer eller frikadeller, ruller kød ind i bacon, samt krydrer og vender kød på stegepanden. Du kan hurtigt få spredt bakterier fra det rå kød via dine hænder til færdig mad, men også til andre overflader som f.eks. saltbøsse eller dørhåndtag.

Se videoen "Den Blå Kylling" - til brug i undervisning

God hygiejne i køkkenet er vigtig, hvis du ikke vil være syg af maden. Se filmen "Den Blå Kylling" her, og få styr på, hvordan du undgår at blive syg af bakterier fra kød.

Vi spiser for at blive mætte, for at holde os sunde og friske og for fornøjelsens skyld. Mad skal helst være noget, vi nyder. Derfor skal vi ikke hele tiden gå og tænke på, om der er bakterier eller virus i maden. Det handler om at lære, hvordan råvarerne og den færdige mad skal behandles i køkkenet.

Når man kan blive syg af mad, skyldes det, at der kan være sygdomsbakterier som campylobacter og salmonella i maden. Men det er ikke alle bakterier, du kan blive syg af. Mange bakterier i mad kan være nyttige for dig. Campylobacter er den madbakterie, som gør flest mennesker syge i Danmark og i mange andre lande. Campylobacter kan typisk være i fjerkræ og andet kød. Det lumske ved campylobacter er, at der skal meget få bakterier til for at blive syg. Nogle enkelte dråber kødsaft fra råt kød er nok til at give mavepine og kraftig diarré. Men hvis du har en god hygiejne, når du laver mad, bliver du ikke syg, selvom der måske er bakterier i kødet.

Du kan læse mere i undervisningsmaterialet "Madklassen": "Husk god køkkenhygiejne" her med elevopgaver på side 15. 

​Se disse tre videoer, inden du griller med vennerne!

Så ser du, hvor det ofte går galt ved grillen: 

 

#1. Brug en ren grilltang eller en ren gaffel til færdigstegt kød

#2. Vask hænder eller brug håndsprit, hvis du har rørt ved råt kød

#3. Vælg kød, som passer til grillens størrelse, og gennemsteg kylling og hakkebøffer

Se tre videoer om håndtering af råt kød

 Disse tre budskaber kan hjælpe dig med at huske at holde råt kød og spiseklar mad adskilt:
 

#1: Brug 2 sæt køkkengrej: ét til råt og ét til færdigstegt

​#2: Lad ikke saft fra råt kød sive ud i køleskabet​

#3: Håndter råt kød korrekt