Bakteriernes vej til frugt og grønt
Skyl altid frugt og grønt. Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandt andet, at det vand, man i nogle lande bruger til at vande og skylle frugt og grønt med, indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster på marker og plukker i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem.
Tre råd om hygiejne ved frugt og grønt
- Skyl frugt, salat, spirer, gnavegrønt og krydderurter grundigt, inden du spiser det råt.
- Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.
- Kog frosne hindbær i et minut, hvis de indgår i retter, der ikke bliver varmebehandlet før servering, f.eks. i smoothies.
Babymajs og sukkerærter er produkter, som man typisk enten koger eller dybsteger i oprindelseslandet. Men når vi her i Danmark spiser babymajs og sukkerærter rå, som snacks eller i en salat, stiller det større krav til produkternes hygiejniske standard.
Frosne hindbær fra udlandet har i flere tilfælde givet sygdomsudbrud, fordi de har været forurenet med virus. Fødevarestyrelsen anbefaler derfor, at du koger frosne hindbær i ét minut, hvis du skal bruge dem i retter, der ikke bliver varmehandlet, f.eks. i smoothies.
Sådan skyller du salat og krydderurter
- Fjern beskidte og beskadigede blade
- Skil salat fra stokken
- Klip krydderurterne fra stilken
- Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand
- Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke - eller brug en salatslynge
Så fjerner du snavs, bakterier og virus.
Skyl din færdigpakkede salatmix for en sikkerheds skyld
Hvis der ikke står på pakken, at din salatmix er skyllet og spiseklar, så er det en god idé at skylle den. Selvom en salatmix i bakke eller basilikum i potte ser spiseklare ud, så kan de indeholde bakterier og virus, du ikke kan se med det blotte øje. Bakterier og virus på salater mm. kan stamme fra jord, forurenet vandingsvand, gødning eller fra hænder under plukningen.