Sådan bør du behandle færdigpakkede frosne bær

For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du koge færdigpakkede frosne bær, som du har købt i f.eks. supermarkedet.

Færdigpakkede frosne bær bør koge i mind​st 1 minut

Hvis du laver du smoothies eller desserter med færdigpakkede frosne jordbær, blåbær, brombær, hindbær eller andre bær fra supermarkedet, er det en god idé at give bærrene et hurtigt opkog på mindst 1 minut, inden du bruger dem. Frosne bær direkte fra posen fra især udlandet kan nemlig give roskildesyge eller leverbetændelse. For at undgå smitte med virus som leverbetændelse eller norovirus bør du koge frosne bær. Frosne bær bør derfor koge mindst 1 minut, før de bruges i f.eks. smoothies og desserter eller som kagepynt. Bærrene skal ”boble” i mindst 1 minut som tegn på, at de koger. Kogeanbefalingen gælder også restauranter og caféer.
 

Bær fra egen avl

Hjemmedyrkede bær kan du sagtens spise rå, også selv om de har været frosne – men skyl bærrene grundigt, inden du fryser dem. Der er ingen risiko ved bær, som man selv har avlet og frosset ned, hvis hygiejnen under produktionen i øvrigt har været i orden.

Læs mere

Fødevarestyrelsen har tidligere været ude med kogeanbefalinger for bær – se kampagnen “Brug Bærret – men kog det!” om kravet til fødevarevirksomheder om at koge frosne hindbær.

Se guiden Sådan undgår fødevarevirksomheder at smitte kunder med roskildesyge.

Læs mere om norovirus på siden Norovirus (roskildesyge).​