Sådan undgår du at blive syg af norovirus (roskildesyge)

Hvert år især i vintermånederne florerer roskildesyge eller ”omgangssyge”. Her kan du læse om, hvad du kan gøre for at stoppe smitte med roskildesyge (norovirus) fra madvarer.

Undgå smitte med roskildesyge

  • Bliv hjemme, hvis du er syg med roskildesyge
  • Vær ekstra omhyggelig med din personlige hygiejne – vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe. Håndsprit virker ikke.
  • Undgå at lave mad til andre – indtil tidligst 48 timer efter, at symptomerne er stoppet. Du kan smitte via maden.
  • Gør toilet og toiletrum rent ofte.
  • Vær ekstra omhyggelig med rengøring af overflader, tøj m.m., hvor der kan være norovirus​. Vask overflader grundigt med sæbevand og desinficer derefter gerne med f.eks. klorin. Service som krus, bestik m.v. bør vaskes op ved 65-75°C. Tøj bør også vaskes ved høj temperatur – gerne over 60°C.
  • Hvis du spiser fra en buffet: Vask hænder med sæbe, inden du går til buffeten. Brug lange tænger og skeer til at tage maden med. Hold om brødet med et klæde, når du skærer det. Tag en ny tallerken ved en ny portion.

Skyl frugt og grønt

Skyl altid frugt og grønt f.eks. salat, og bær grundigt, især hvis det ikke bliver varmebehandlet.

Kog frosne bær til smoothies m.m.

Du bør koge især frosne bær til f.eks. smoothies eller desserter i et minut før brug – du kan også køle/fryse dem efterfølgende.
​​

Hold øje med godkendte/åbne områder for at indsamle østers m.m.

Hvis du køber eller selv samler levende østers, skal du sikre dig, at de kommer fra et ”godkendt/åbent” område.​

Læs mere

Læs mere om roskildesyge

Læs om norovirus, der giver roskildesyge

Læs gode råd til virksomheder om at bremse smitte med roskildesyge

læs mere om skyl frugt og grønt 

Læs mere her om "Sådan bør du behandle frosne bær"

Læs om kampagnen ”Brug bærret – men kog det!"